Una vaqueria devora sa Ràpita acollirà un centre d'interpretació del Salobrar

El pla territorial preveu un desenvolupament turístic i residencial considerable

A les proximitats del Club Nàutic i de Dalt de sa Ràpita s'han obert desenes de carrers.
. | T.O.

TW
0

T.OBRADOR.Campos.
Una antiga vaqueria situada a l'extrem est de sa Ràpita, coneguda popularment com Son Durí o can Cosmet, serà la seu d'un centre d'acollida i d'interpretació de l'espai natural del Salobrar. Precisament aquesta instal·lació ramadera abandonada (aferrada a una garrigona i a la possessió de can Estela) limita amb l'àrea natural des Trenc-Salobrar, que compta amb les proteccions de les figures ANEI, Zepa i Lic.

El projecte s'anuncia en el recent presentat pla territorial de Mallorca, concretament a l'apartat d'Àrees de Reconversió Territorial. En el document s'especifica que en aquests terrenys de sa Ràpita «existeix una antiga vaqueria, molt típica de les activitats ramaderes tradicionals de Campos, a més d'uns terrenys sense especial valor situats a segona línia de l'àrea urbana del nucli costaner de Migjorn».

Entre els objectius d'aquesta actuació es troba, a més de condicionar l'esmentada edificació, «crear un àrea d'accés i ordenar la superfície actualment utilitzada com aparcament de la platja de sa Ràpita». Així mateix, «crear un espai lliure entre el centre d'interpretació i les edificacions de segona línia». Una de les mesures més controvertides és la que preveu «crear un desenvolupament turístic residencial complementari a la part més a l'oest de l'actuació que abraçarà un total de 49'90 hectàrees».

L'àrea en qüestió «es divideix en tres zones clarament diferenciades, que inclouen sòl rústic que tindrà la condició d'espai lliure públic i l'aprofitament del qual es limitarà a la reutilització de l'antiga vaqueria per a centre d'interpretació; i una parcel·la situada a la part oest amb un tipus d'ordenació aïllada, una densitat màxima de 60 habitants, zones esportives públiques i equipaments complementaris. Per últim, la resta de l'àrea es reguiarà per l'ordenança de la zona turística hotelera, amb una densitat màxima de 60 habitants per hectàrea. En aquest sentit, s'està negociant la construcció d'un hotel, amb Grupotel com a promotora, segons s'està comentant.

Paral·lelament, a sa Ràpita falta habilitar una ronda que partirà de molt a prop del Club Nàutic. La primera línia serà reconvertida llavors en un passeig marítim connectat amb el de s'Estanyol, de Llucmajor. D'aquesta manera, una vegada ja s'ha descartat el projecte de camp de polo, les intencions urbanístiques van encaminades a fer la clínica dels Banys de Sant Joan de la Font Santa, els camps de golf amb respectius hotels de luxe de Son Baco i sa Vinyola, i una nova oferta hotelera i residencial a la banda est de sa Ràpita. Les tramitacions poden ser llargues.