Les reaccions al tancament de l'emissora radiofònica Som Ràdio, que anuncià dijous el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, no s'han fet esperar entre els partits de l'oposició i els col·lectius de defensa de la llengua. El PSM qualificà ahir aquest tancament com «una nova agressió del Govern contra la normalització lingüística» i lamentà el tancament de l'emissora.
Els nacionalistes es mostraren absolutament contraris a aquesta mesura i denunciaren una «campanya sense precedents de persecució contra la llengua i cultura de les Balears que pot conduir-nos a una situació de crispació social molt negativa i contraproduent».
Qui fou director general de Política Lingüística durant el govern del Pacte de Progrés, Joan Melià, assegurà que «és una vertadera llàstima» el tancament de la ràdio, ja que segons explicà, «es tractava d'una eina molt interessant de normalització lingüística i per donar sortida a la producció de música en català».
Igualment, Melià recriminà a l'actual Govern que no es quedàs amb una freqüència de ràdio quan va tenir l'oportunitat de fer-ho l'any 1998 i recordà que la Llei de normalització lingüística obliga el Govern «a garantir la presència del català als mitjans de comunicació».
Així mateix, Melià explicà que el que hauria d'haver fet el Govern en comptes de tancar l'emissora era intentar solucionar la situació d'al·legalitat en la qual se situava la cadena radiofònica. Per la seva banda, el president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Mir, es posicionà «a favor d'un model de ràdio i televisió potent» i considerà «una passa enrere el tancament de Som Ràdio».
Els Joves de Mallorca per la Llengua també es volgueren pronunciar en contra del tancament que, en boca del seu portaveu, Pep Bernat Sánchez, qualificaren de «molt negatiu» per la important tasca en favor de la llengua que duia a terme aquesta emissora i sentencià que «qualsevol tancament d'un mitjà de comunicació en català és un fet negatiu i aquest cas ens ha agafat per sorpresa».
El president de Voltor, ens responsable de la conservació dels repetidors de ràdio i televisió, Ferran Gomila, asseverà que «no es pot fer una oposició destructiva de la gestió de l'anterior Govern» i afegí que el que hauria de fer l'Executiu és «treballar per consolidar, millorar i fer créixer les ràdios locals».