cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Construcció i turisme feren créixer un 1'3% l'economia balear a l'estiu

L'informe de Sa Nostra afirma que l'actual situació és d'optimisme moderat

L'economia balear va créixer un 1'3% al llarg del tercer trimestre del 2003. Aquest lleuger repunt en el Producte Interior Brut (PIB) no agrari s'explica per l'evolució a l'alça de la construcció (+1'5%), que es manté com a motor de l'economia gràcies a l'impuls de l'obra pública, i pel sector serveis (+1%), arran de la baixada dels preus hotelers, que han estimulat la demanda.

El darrer informe de conjuntura, elaborat pel Centre de Recerca Econòmica (CRE) de Sa Nostra, diagnostica que l'economia balear «comença a agafar aire». D'aquesta manera, «els registres favorables de la temporada turística ens permenten créixer per sobre de l'1% per primera vegada des del darrer trimestre del 2001», assegurà ahir el director del CRE, Antoni Riera. En tot cas, «encara és prest per parlar de reactivació econòmica».

Es tracta, tanmateix, d'un increment lleuger que «ens permet un cert optimisme no exempt de problemes». En aquest sentit, Riera atribuí a «la pèrdura de competitivitat per la revaloració de l'euro, la menor productivitat dels sectors motors i la falta de dinamisme en el mercat de feina» alguns dels problemes que han de menester solució.

A les Balears, el nombre de turistes al llarg del tercer trimestre es va incrementar un 6'9%, mentre que en el conjunt de l'Estat va experimentar un descens del 3%. D'altra banda, l'ocupació hotelera també va millorar respecte de la de l'any passat, d'un 82'7% el 2002 a un 83'2% enguany. De tota manera, l'estímul de la demanda ha estat possible gràcies a la davallada de preus, cosa que ha repercutit en els ingressos hotelers, que minvaren entre l'1'1 i l'1'7% els mesos de juliol i d'agost.

A tot això s'hi ha d'afegir també «la rúbrica inflacionista» del sector dels serveis. Un motiu pel qual els preus a Balears s'han incrementat un 2'7% al llarg dels darrers dotze mesos, sis dècimes per sobre de la mitjana europea. En aquest sentit, Riera confirmà que «l'oferta complementària té uns preus massa alts».

L'estudi de conjuntura presentat posà en relleu tots els clarobscurs de l'economia de les Balears. En relació amb la demanda «continua l'atonia del consum privat» que, per segon trimestre consecutiu, va créixer per davall del PIB, un 0'8%. No hi fa res que les matriculacions d'automòbils augmentassin un 18'7%. «L'estancament del consum és sobretot perquè, tot i créixer la despesa mitjana per persona un 2'3%, l'augment de preus ha estat quatre dècimes superior», assenyalà el director del Centre de Recerca Econòmica de Sa Nostra.

En aquest context, persisteix la manca de dinamisme del mercat laboral, reflectit en un creixement dèbil de l'ocupació (+0'5%) i en una evolució a l'alça de l'atur (+13'9%) i que «comença a ser una constant». Un aspecte que Riera justificà pel «fort creixement del nombre de persones en edat de fer feina i en disposició de fer-ne», que durant el segon trimestre era del 5'8% i del 3'4% en el tercer. Sigui com sigui, l'índex d'activitat balear es manté con el més alt de l'Estat, amb un 62'33 i un 63'37%, mentre que la mitjana estatal va ser del 54'87 i el 55'31% durant el segon i el tercer trimestres, respectivament.

Per acabar, Antoni Riera assegurà que «les perspectives de creixement econòmic per al 2004 són bones, si bé encara és prest per parlar de reactivació».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.