cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Places, carrers i monuments del Migjorn continuen enaltint Franco

Els municipis dediquen un mínim de dos símbols a la dictadura

T.OBRADOR.Comarca.
EGeneralísimo i el seu règim estan encara més vius que mai al Migjorn de Mallorca. D'una o altra manera, la dictadura és enaltida a cada un dels cinc pobles que integren la comarca: Llucmajor, Campos, ses Salines, Santanyí, i Felanitx.

Des de la instauració de la democràcia s'han anat eliminant les restes dels implicats en aquell règim antidemocràtic. Si bé esborrar-lo del tot pareix una utopia. La qüestió de sensibilitat i d'iniciativa política hi juga molt en tot plegat. Després de la transició, en les dues primeres legislatures, pobles com ses Salines i Felanitx procediren a llevar algus noms d'espais públics. Per exemple, les respectives places Generalísimo.

En alguns casos, s'han canviat les denominacions però s'han mantingut les plaques. Aquest és el cas de la plaça del General Goded, a Campos. Avui dia el seu nom oficial és plaça dels Tres Molins, però molts majors continuen referint-s'hi amb el primer. També al cor del Migjorn una àguila franquista corona una làpida (a l'església de Sant Julià) que en la seva col·locació inicial només reflectia noms dels nacionals. El text es modificà fa anys i resa: «En memòria de tots els campaners víctimes d'un enfrontament entre germans».

A un altre edifici religiós, l'església de Sant Miquel de Llucmajor, l'àguila 'ornamenta' la façana. Aquí l'au du per text: «Una, grande y libre». Igual que a Campos, la làpida també reconeixia únicament veïns del costat franquista, que foren esborrats. En el seu lloc no es llegeix res. Entre l'àguila i la làpida: «Caídos por Dios y por España».

A l'artèria principal de s'Alqueria Blanca segueix existint la plaça Generalísimo Franco, devora l'església. Mentre que a Portocolom, devora el mar, hi ha la transitada ronda del Creuer Baleares.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.