algo de nubes
  • Màx: 35°
  • Mín: 27°
34°

Cort fa trossos l'escultura de la plaça del Tub per construir l'aparcament

En principi es tornarà a recompondre i instal·lar en acabar les obres

J.N./J.M.A.Palma.
L'any 1983 la remodelació de la plaça de l'Institut Balear es convertí en un dels grans cavalls de batalla de les segones eleccions municipals de la democràcia. Com a principals candidats s'hi presentaven Joan Fageda i Ramon Aguiló, que revalidaria com a batle pel partit socialista.

L'any de polèmica que suscità aquesta obra per la instal·lació d'una escultura minimalista de lluent vermell que feia part del mateix projecte arquitectònic dividí la ciutat. Provocà dos moviments, a favor i en contra, i molts pocs quedaren al marge. Potser per aquest fet, avui dia, llevat de comptades excepcions, si algú demana per aquesta plaça amb el seu nom oficial ningú ja no la coneix.

En aquests moments, just vint anys després, el futur d'aquesta peça que ja surt a alguns llibres d'escultures de Ciutat està a l'aire. Ahir mateix el tub fou desmuntat en trossos per poder escometre les obres de la segona fase de l'aparcament subterrani de la plaça que constitueiexn els instituts Ramon Llull i Joan Alcover.

Les obres s'allargaran quinze mesos i, en principi, l'escultura es reconstruirà i per tornar a ser col·locada al seu lloc originari. Així, almanco, ho preveu el regidor de Trànsit i Transports, alhora president de la Societat Municipal d'Aparcaments (SMAP), Àlvaro Gijón, qui afirmà que el projecte de remodelació de la plaça així ho té compte.

L'escultura fou obra dels mateixos arquitectes que guanyaren el concurs públic convocat per Cort. Ells foren Pere Rabassa i Eugenio de la Fuente. El primer ressenyà ahir que el tub era l'element estrella de la plaça que havia de servir de contrapunt a les dimensions massa quadrades que oferia l'estructura de la plaça. Amb ell, també és dissenyà un banc semicircular que mira cap a les Avingudes.

Rabassa també recordava ahir com tota la polèmica partidista afectà el projecte. Potser, com digué després La Fuente, pel tarannà agoserat que llavors tenia aquest projecte en una ciutat «acostumada que els parcs eren sols uns bancs on asseure's i uns arbrets per fer ombra». Rabassa creu que serà difícil que l'escultura torni a ser recol·locada i especificà que Cort en cap moment s'ha posat en contacte amb ell per demanar-li com desmuntar-la o els plànols.

D'altra banda, la fase A de l'aparcament subterrani de la via Roma, que es realitza al costat de la Clínica Rotger, s'inaugurarà a mitjans del mes de setembre. Una vegada acabades les dues fases, el pàrquing serà una sola infraestructura subterrània que connectarà des del final del passeig de la Rambla al final d'aquesta plaça amb més de 700 places.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.