algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
16°

Pons deixa Educació amb un 33% més de pressupost que quan entrà

Demana al seu substitut que parli amb els mestres i impulsi el català

El conseller d'Educació, Damià Pons, es va acomiadar ahir de la Conselleria presentant un balanç de la tasca portada a terme en els darrers quatre anys, període en el qual s'ha incrementat el pressupost de l'ensenyament fins a un 33%. Pons recomanà al seu substitut que parli amb els professors i que continuï potenciant l'us del català.

Envoltat pel seu equip, el conseller en funcions va destacar que durant la legislatura s'ha duit a terme «un nombre considerable d'actuacions que han contribuït a millorar l'educació» i va ressaltar els avanços en dotació pressupostària, ampliació i millora de places, increment del professorat, participació dels professionals i implantació de noves tecnologies.

Segons la publicació presentada ahir, Quatre anys millorant l'educació (1999-2003), el pressupost educatiu ha augmentat un 33% en quatre anys, passant de 325 milions d'euros a 435. En aquest període, s'han aixecat a les Balears deu nous centres educatius i 15 més estan en fase de construcció. D'altra banda, se n'han ampliats 59, vuit han estat objecte de reforma integral i 226 més s'han reformat de manera parcial. En total s'han destinat 145 milions d'euros a aquest conjunt d'actuacions.

Durant la legislatura passada, el nombre de professors s'ha incrementat un 14% (1.495), mentre que el d'alumnes matriculats només ha augmentat un 3'15%, passant de 138.181 matriculats el curs 1999-2000 als 142.534 del 2002-2003. Respecte de la introducció de les noves tecnologies als centres, Pons destacà l'esforç de la Conselleria, però lamentà que no hagi arribat finançament des de Madrid.

El conseller d'Educació defensà com un dels eixos de la seva gestió «la reflexió, la participació i el diàleg amb els professors» per afrontar els problemes. Un col·lectiu que, segons el responsable, s'ha defensat des de la Conselleria quan «alguna veu notable -referint-se a dirigents del PP- els ha desqualificats». Pons va recomanar al seu substitut que «escolti el professorat, perquè ells estan trobant solucions als problemes de moltes aules».

L'altre eix de la gestió de Pons al capdavant d'Educació ha estat la «normalitat» amb què s'ha potenciat el català com a llengua vehicular de l'ensenyament, en un període en què s'ha triplicat el nombre d'alumnes estrangers matriculats, fins a arribar als 12.600 d'ara.

El conseller sortint va deixar clar al seu substitut popular que «seria una irracionalitat i una imprudència» no mantenir els recursos dedicats a normalització lingüística i va afirmar que potenciar el català no va en contra de cap altra llengua, per apuntar que «la llengua catalana necessita actuacions enèrgiques per garantir-ne la supervivència» i «supòs que no cometran la incoherència d'incomplir el Decret de mínims que ells aprovaren».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.