algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.91°

Les cases en sòl rústic amb més de 8 anys podran tenir un ús turístic

UM i PP pacten una llei per regularitzar els habitatges vacacionals

TOMEU GARCIES. Palma.
Els habitatges construïts en sòl rústic podran tenir un ús turístic sempre que tenguin una antiguitat de més de 8 anys. Així, no s'hi haurà de demanar un interès general com s'exigia fins ara. i només es permetrà una casa per parcel·la. Aquest és un dels extrems que recull la proposta de llei d'habitatges vacacionals que ha preparat UM i que tindrà el suport del PP gràcies al pacte de governabilitat signat entre els dos partits.

El projecte de llei, que ja s'ha acabat de redactar i que ara s'acabarà de consensuar amb el PP, permetrà donar cobertura legal a una activitat econòmica que es desenvolupa en molts de casos de manera al·legal i, a més, evitar que es facin més cases a fora vila amb finalitat turística. I és que, si bé la Llei general turística actualment en vigor inclou la figura dels habitatges vacacionals, no n'entra a regular en cap moment el funcionament.

El futur text legal farà possible també que un habitatge vacacional pugui funcionar en sòl urbà encara que la zona on es trobi ubicat sigui residencial. Fins ara, la llei fixava la incompatibilitat d'usos. Això sí, aquests establiments hauran de ser xalets unifamiliars i no s'hi donarà cap permís per a apartaments, pisos ni adossats.

Entre les exigències que es fixaran per regularitzar la situació d'aquests immobles, hi haurà l'obligació que la comercialització sigui a càrrec d'empreses turístiques i en cap cas dels propietaris particulars directament, que és com es feia fins ara talment com si fos un lloguer normal. Aquesta circumstància farà que tothom que obtengui beneficis de l'explotació d'aquests immobles en pagui els imposts corresponents.

El text legal pretén garantir que l'oferta d'aquestes cases sigui de qualitat, és a dir, orientada a un segment turístic d'alt poder adquisitiu. Amb aquesta finalitat, s'entra a regular aspectes tan concrets com ara que les construccions hauran de tenir acabats de primera qualitat i que el mobiliari també ho haurà de ser. Per si no bastàs, els habitatges hauran de tenir calefacció, antena parabòlica, piscina i equip de música.

A més, en cases de fins a dos dormitoris hi haurà un bany i si hi ha més habitacions n'hi haurà d'haver dos. De la mateixa manera, la llei promoguda per UM estableix que cada casa s'haurà de comercialitzar com una unitat i no se'n podran llogar habitacions de manera separada.

Es calcula que a Mallorca funcionen actualment en aquest règim prop de 3.000 cases, una bona part de manera al·legal, i de les quals almanco una tercera part és a Pollença. Altres municipis on hi ha una important concentració d'aquests immobles són Felanitx, Manacor o Santanyí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.