algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

Les associacions dels agroturismes denuncien l'augment d'oferta il·legal

El nombre de complexs que incompleixen la llei podria duplicar els regulats

100466
Manacor, Campos, Sóller i Llucmajor són els municipis que més agroturismes registren.

T. OBRADOR. Manacor.
La gerent de l'Associació Agroturisme Balear, Brigitte Förster i el cap de l'Associació de Finques d'Agroturisme de Mallorca (vinculat a Pimem), Pep Arias, denuncien que el nombre d'agroturismes (possessions o cases de pagès) que no compleixin la llei podrien duplicar el nombre dels regulats.

Les dues associacions adverteixen que amb una simple recerca per Internet es poden trobar múltiples agroturismes il·legals, cases particulars i finques que acullen places turístiques sense les pertinents llicències. Segons expliquen, resoldre aquest problema és difícil perquè les inspeccions han d'efectuar-se en el moment oportú i els promotors il·legals normalment argumenten que acullen amics i coneguts.

Aquesta és una de les causes, segons Förster i Erias, per les quals «el sector no viu un dels millors moments». Però existeixen altres factors com la crisi econòmica mundial, els atemptats de l'11 de setembre i la consegüent por de volar en avió, entre altres motius. Una dada significativa és que l'estada mitjana en els agroturismes ha baixat i si anteriorment era de 9 nits, ara ha passat a 6.

El perfil del client que elegeix el turisme rural sol ser de professió lliberal, edat compresa entre els 30 i 60 anys, de procedència centre-europea i d'un elevat nivell cultural. Els espanyols també són habituals i els mallorquins comencen a acudir als agroturismes, sobretot a l'hivern. Förster considera que aquest turisme «és totalment sostenible. No són noves construccions i s'ha de tenir en compte que són molt poques places. Dos hotels de la platja de Palma ja sobrepassarien el nombre total de places d'agroturismes».

D'altra banda, el nombre d'agroturismes existents a l'illa segueix en augment. Actualment les dues associacions del sector tenen comptabilitzats 121 agroturismes a Mallorca. Segons les informacions obtingudes, Manacor lidera l'oferta turística, amb uns 20 agroturismes. A la ciutat del Llevant li segueixen Llucmajor amb 15 i finalment empatats a 12 hotels, estan Campos i Sóller. En total, en el conjunt de l'illa existeixen 1.900 places repartides entre els diferents agroturismes.

Segons informen les dues associacions que integren el sector de l'agroturisme, però, no es viuen els millors moments del sector a causa de la conjuntura econòmica i mundial. A més critiquen l'oferta il·legal de cases de foravila o de possessions generalment propietat d'estrangers que els fan competència deslleial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.