algo de nubes
  • Màx: 19.78°
  • Mín: 12.82°
19°

El consum urbà d'aigua es redueix tot i el fort augment de la població

Malgrat tendir a l'estalvi, som lluny dels estàndards internacionals

JOAQUIM TORRES. Palma.
El consum urbà d'aigua a les Balears s'ha estabilitzat i fins i tot s'ha reduït en els darrers anys, malgrat l'espectacular augment de la població. Un informe elaborat pels investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Ivan Murray i Macià Blázquez registra un canvi d'hàbit en l'estalvi, que ha comportat una reducció de les dotacions d'aigua per persona i dia d'un 5'5 per cent, però el consum continua molt per sobre del fixat per l'Organització Mundial de la Salut.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe La mesura de la sostenibilitat del turisme a les Illes Balears, editat per la UIB i pel Centre d'Investigació i Tecnologies Turístiques (Citib). Segons els investigadors, des de l'any 1998 la població de les Illes Balears no s'ha aturat de créixer i alhora ha crescut també el consum urbà d'aigua.

Des d'aquest any fins al 2001 la població total -residents i flotants- ha passat d'1.079.568 persones a 1.139.005, i el consum ha augmentat amb quatre milions de metres cúbics, fins que s'ha arribat als 80.148.780 litres anuals. Malgrat tot, s'observa un canvi en les pautes de consum a partir de l'any 1999, quan es produeix un pic de 204 litres per habitant i dia. A partir d'aquest moment, s'evidencia una estabilització i fins i tot una reducció del consum d'aigua.

Tant és així que en els darrers dos anys estudiats -2000 i 2001- s'ha produït una reducció del 5'5 per cent del consum urbà d'aigua per persona i dia -199'2 litres- i s'ha minvat el total anual en dos milions de metres cúbics.

Tot i apreciar-se aquesta tendència a l'estalvi, que s'atribueix parcialment a una millora de la gestió dels recursos hídrics portada a terme per les institucions públiques durant els darrers anys, els investigadors consideren que s'hauria de reduir el consum d'aigua per càpita fins a assolir els estàndards estipulats per l'Organització Mundial de la Salut de 150 litres per persona i dia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.