muy nuboso
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
14°

El Parlament es constitueix amb la incògnita de qui serà el president

Fageda va rebutjar ahir l'oferta de Matas d'ocupar la Presidència


La legislatura al Parlament s'inicia avui amb el ple de constitució de la Cambra i també amb la gran incògnita de qui serà la persona que ocuparà la Presidència parlamentària durant els propers quatre anys.

Jaume Matas va aconseguir ahir preservar el secret del seu elegit per a aquest càrrec que el PP proposarà avui al primer ple i que haurà de comptar també amb els vots favorables dels tres diputats d'UM. Fins i tot el president popular no avisà la persona escollida i serà avui, quan es desvetlli el secret a la reunió dels populars prèvia al ple.

Malgrat això, el que sí va transcendir era que Matas va parlar amb Fageda i li va oferir aquest càrrec, però l'exbatle de Palma va declinar l'oferta però es mostrà més interessat a marxar a Madrid com a senador autonòmic. La sessió constitutiva del Parlament elegirà també la resta d'integrants de la mesa.

En principi, sembla que el diputat eivissenc del PP, Joan Marí Tur, pel qual s'havia apostat com a possible president, es convertirà en el vicepresident primer, mentre que el tercer membre popular de la mesa podria ser Maria Salom. La mesa la completaran els socialistes Valentí Valenciano i Félix Fernández.

Pel que fa a l'organització dels diferents grups parlamentaris, el PP encara no ha decidit el funcionament que tindrà el grup parlamentari tot dependent dels consellers que seran nomenats i que hauran de renunciar a l'escó com també dels desdoblaments amb el Consell. Tot i això, ha transcendit que el càrrec de portaveu dels conservadors pot recaure en Joan Huguet.

Els socialistes es varen reunir ahir per definir el que ja havia avançat l'executiva i era que Francesc Antich serà el portaveu parlamentari, mentre que Francesc Quetglas actuarà com a adjunt i Valentí Valenciano com a secretari del grup.

D'altra banda, Esquerra Unida-Els Verds podran formar grup parlamentari propi després que ahir s'hagués arribat a un principi d'acord amb la diputada del Pacte Progressista, Pilar Costa, per integrar-se en aquest grup per totalitzar els quatre escons necessaris. Així, UM quedarà com a únic integrant del grup mixt. El PSM, per la seva banda, nomenarà Eduard Riudavets com a portaveu si bé el cap real del grup serà Pere Sampol.

El fins ara president del Parlament, Maximilià Morales, va fer feina en el seu darrer dia al càrrec com si fos el primer. Morales va presidir la diputació permanent del Parlament, actualitzà l'agenda i va realitzar les feines quotidianes. Morales va dir ahir que no deixava el càrrec amb cap nostàlgia i es mostrà satisfet de la feina feta. Això sí, va reconèixer que l'única espina que li ha quedat clavada ha estat no nomenar el síndic de greuges.

Al Parlament ahir hi va haver una jornada frenètica per enllestir tots els preparatius per a la sessió d'avui. Els operaris varen habilitar la sala dels passos perduts per seguir el ple en directe mitjançant una pantalla gegant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.