muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.56°
13°

Recollir pegellides serà legal després de 40 anys de prohibició

Fins ara agafar-ne era una infracció greu multada amb 300 euros

T.OBRADOR. Palma.
Des de l'any 1963 la recol·lecció de pegellides és una activitat prohibida a Balears. La infracció és considerada greu i la multa és d'uns 300 euros. En base a un estudi elaborat al llarg del 2002 per la Direcció General de Pesca del Govern balear, en aquests moments està en marxa la tramitació de la modificació de la normativa. La nova llei en permetrà la recol·lecció i establirà «una quota màxima de 60 peces per llicència i dia». Una altra condició que s'inclourà per 'desferrar' les pegellides és «una fulla mínima de 25 mil·límetres de longitud».

A l'esmentat estudi es pretenia «estimar l'abundància de pegellides, gènere de mol·luscs gasteròpodes litorals, i el rang de talles en les poblacions de Mallorca susceptibles de ser explotades per a consum humà». Per tal d'avaluar-ne la situació, les dades es recolliren en quatre zones i diversos punts de mostreig: serra de Tramuntana (Port des Canonge), Formentor-Cala Rajada (es Barcarès, badia de Pollença), Cala Rajada-cap de ses Salines (Portocolom, s'Algar i cap de ses Salines), cap de ses Salines-sa Dragonera (cala Blava, cala Egües).

Les informacions de densitat obtingudes, que oscil·len entre els 20-150 exemplars/5 metres cúbics de costa, «vénen a confirmar que les pegellides són espècies abundants al litoral de Mallorca, i en cap cas sotmeses a perill de conservació». Així mateix, «es detecta un grau d'explotació furtiva (voluntària o per desconeixement de la prohibició) elevat». Tanmateix, es conclou que «la recol·lecció de pegellides és susceptible de ser autoritzada sense posar en perill el manteniment de les poblacions i, en qualsevol cas, sempre quedarà una part molt important del litoral (més de la meitat) que no serà explotada per la impossibilitat d'accés i que actuarà com a reserva».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.