Més de mig miler d'adults feren cursos de català per a estrangers oferts pel Govern durant el 2002

Enguany s'ofereixen classes a vint-i-dos grups més

TW
0

Més de mig miler d'alumnes varen accedir durant l'any passat als cursos de català per a estrangers oferts per la Conselleria d'Educació i Cultura. En total, es varen realitzar 35 cursos, als quals varen acudir una mitjana de 16 alumnes a cadascun. Aquestes xifres són superiors a les dels anys anteriors. El 2000 es feren set cursos (amb una mitjana de 12 alumnes a cadascun) i el 2001 dinou. Tot i que, segons la Conselleria, «l'increment de l'oferta de cursos ha estat constant des de l'any 2001», enguany tan sols «s'ofereixen 22 cursos, en total».

Pel que fa als alumnes, el director general de Política Lingüística, Joan Melià, va proporcionar les dades sobre la seva llengua materna i la nacionalitat. Després de matisar que s'han acceptat alumnes espanyols que tenien dificultats per accedir a altres cursos per qüestió del lloc o de l'horari, va revelar que el 48'83% parla espanyol; el 21'51%, alemany; el 8'72%, anglès; el 4'65%, àrab, i el 4'65%, francès. La resta parla altres llengües. Pel que fa al lloc de naixement, el 19'19% ha nascut a l'Estat espanyol; el 16'86% a Alemanya; el 15'12% a l'Argentina; el 7'56% al Regne Unit; el 5'23% al Marroc, i el 4'65% a França. La resta, el 31'39%, ha nascut a altres països.

Melià va recordar que els estrangers «abans del 2000 no tenien una oferta de cursos de català per a ells». El director general creu que l'increment en el nombre d'alumnes «podria venir motivat perquè els assistents serveixen de vies de difusió». A més, va indicar que la Conselleria ha fet 15 cursos més d'«acollida» que s'ofereixen a través de sindicats i d'ONG per a immigrants nouvinguts desconfiats de les administracions, com molts sense papers. Finalment, Melià es va decantar pel model actual d'ensenyament del català a estrangers i va descartar el d'altres llengües i països, que exigeixen als immigrants que vulguin legalitzar-se tenir coneixements de la cultura d'acollida o que motiven els nouvinguts pagant-los perquè vagin als cursos.

Precisament, Melià també va anunciar la celebració de les II Jornades d'Immigració i Acolliment Lingüístic, que se celebraran entre el 14 i el 22 de febrer al Parc Bit. Aquestes jornades van adreçades, especialment, a l'actual i futur professorat que hagi d'atendre els immigrants. A les jornades hi acudiran ponents de Catalunya (Carles Bertran i Norman Coe), d'Eivissa (Isidor Marí) i d'Alemanya (M.A. Havva Engin).