algo de nubes
  • Màx: 18.85°
  • Mín: 9.02°
18°

Balears té risc de patir accidents com el del «Prestige», segons Adena

Reclama que siguin declarades «àrea marítima especialment sensible»

EFE/LL.L Palma.
Adena reclamà ahir que el Govern central sol·liciti a l'Organització Marítima Internacional (OMI) la declaració d'«àrees marines especialment sensibles» per a les costes gallegues, Balears i quatre zones més que, segons un estudi de l'associació, són susceptibles de patir catàstrofes com la dePrestige. També demanaren un seguiment diari per satèl·lit dels vaixells amb mercaderies perilloses.

El director del programa marí d'Adena, José Luis García, explicà que aquestes àrees són la costa de Galícia, el litoral mediterrani entre Tarragona i Castelló, les Illes Balears, Cartagena, Mar d'Alborán-Estret de Gibraltar i Canàries. El risc està originat per la biodiversitat marina, per ser zones pesqueres importants, per la ubicació de plantes petroquímiques, refineries i punts de descàrrega de petroli i per ser rutes internacionals de transport de cru.

Garcia, sobre la declaració d'àrees marines sensibles, indicà que permitiria «un control més exhaustiu i evitaria desastres com el del 'Prestige'». El secretari general d'Adena, Juan Carlos del Olmo, afirmà que aquestes zones estan, pel que fa a vigilància, «en una situació tan precària com la Costa da Morte». Del Olmo reclamà que s'utilitzin els satèl·lits per detectar aquests petroliers i els que realitzen la neteja del vaixell en alta mar «perquè marees negres s'estan produint cada dia en aquests corredors».

Pel que fa a la catàstrofe del «Prestige», assegurà que això demostra «que s'han perdut deu anys», en al·lusió a la manca d'adopció de mesures després de l'«Aegean Sea» i que «les decisions es prengueren amb criteris polítics i no tècnics». En aquest sentit, afirmà que el que ha passat ha de servir per aprendre, «perquè amb el 'Prestige' es pot escriure la mala gestió d'una crisi ambiental». Els representants d'Adena reclamaren també un pla d'emergència per actuar amb rapidesa en casos com aquest. Tot recollint aquestes demandes, l'organització ha canalitzat l'enviament de més de 45.000 cartes als presidents de la Comissió Europea, del Govern central i de la Xunta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.