algo de nubes
  • Màx: 16.54°
  • Mín: 7.61°
16°

Rosselló fa una proposta de parc de Tramuntana que Antich desconeixia

El projecte afecta 23 municipis i abraça 118.311 hectàrees del nord de Mallorca

JOAQUIM TORRES.Palma.
La consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, va presentar ahir públicament la proposta tècnica perquè la serra de Tramuntana sigui declarada parc natural sense que cap altre partit del pacte ni tan sols el president Francesc Antich la conegués. Medi Ambient vol que l'àrea protegida comprengui 118.311 hectàrees (85.192 terrestres) i afecti 23 municipis de la zona nord de Mallorca.

El mateix president Antich va assegurar ahir que no podia valorar el projecte presentat «perquè no el conec» i «m'hauria agradat conèixer-lo abans que es presentàs». El cap de l'Executiu autonòmic considerà la qüestió com a «molt important» i recordà que la norma del Pacte és que totes les iniciatives siguin conegudes pels socis per consensuar-les abans de donar-les a conèixer, «aquesta era la directriu que jo havia donat».

La pròpia consellera va reconèixer ahir que cap altre membre del Govern havia vist la proposta. Rosselló també va recalcar en diverses ocasions que el projecte no es portarà automàticament al Consell de Govern perquè s'aprovi en forma de decret de protecció perquè el que es vol és consensuar-lo amb els afectats.

La consellera verda va voler deixar clar que la proposta presentada era una «porta oberta» al diàleg, una «punt de partida rigorós i argumentat» per assolir el consens amb els afectats, «sense tenir un temps tancat». Amb tot, no va descartar que el parc natural de la serra de Tramuntana pugui ser una realitat abans d'acabar aquesta legislatura.

Amb l'objectiu d'evitar situacions com les viscudes amb la declaració del Parc de Llevant, la Conselleria establirà mecanismes de participació social i, entre ells, reunions amb els batles dels municipis afectats. En aquella ocasió, el projecte de protecció fou anterior al consens amb els implicats i això provocà oposicions radicals.

El projecte tècnic, eleaborat per un equip de 24 professionals de diverses disciplines, comprèn 85.192 hectàrees de superfície terrestre que actualment ja compten amb algun tipus de protecció. La proposta afecta de forma total o majoritària 14 municipis (Pollença, Escorca, Fornalutx, Sóller, Mancor, Deià, Banyalbufar, Puigpunyent, Estellencs, Andratx, Esporles, Valldemossa, Bunyola i Alaró), i nou més parcialment (Palma, Calvià, Santa Maria, Lloseta, Selva, Campanet, sa Pobla, Alcúdia i Binissalem).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.