nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.68°
10°

La Comunitat recaptarà enguany un 16% més del previst amb l'ecotaxa

Les arques autonòmiques ingressen 23 milions d'euros gràcies al nou impost turístic

59090
La demolició d'aquest hotel serà una de les primeres actuacions de l'ecotaxa.

L'entrada en vigor de l'ecotaxa el passat 1 de maig ha suposat una nova font de finançament per a les arques autonòmiques, que han vist com els ingressos pels tributs que depenen de la Conselleria d'Hisenda augmenten un 16 per cent. La Comunitat Autònoma gestionava fins el maig quatre tributs cedits per l'Estat: patrimoni, successions, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. La previsió d'ingressos fixada en els pressuposts per enguany és de 287.884.810'02 euros, dels quals fins el setembre s'ha recaptat el 73%. A aquesta xifra s'han d'afegir els 23.005.000 euros per l'ecotaxa (malgrat que enguany no s'ha cobrat l'any fiscal sencer), el que dóna una recaptació global de 235.967.555'94 euros.

L'equip del conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, no comptabilitzà l'impost ecoturístic en els pressuposts del 2002 a causa del recurs d'inconstitucionalitat promogut pel Govern de José María Aznar. El TC suspengué l'aplicació del tribut durant sis mesos, fins que el 15 de gener decidí aixecar la mesura cautelar. Les dades de què disposa Hisenda dels nous primers mesos d'enguany confirmen la tendència del primer semestre en el sentit que la desacceleració econòmica no ha implicat una minva de les operacions de compravenda. Així ho demostren els ingressos de l'impost de transmissions patrimonials, ja que fins el setembre ha augmentat la recaptació en set milions d'euros en relació al mateix període del 2001.

Aquest tribut grava les operacions de compravenda de béns i drets que integren el patrimoni de les persones, així com la constitució dels drets reials, préstecs, fiances, lloguers, pensions i concessions administratives. Conseqüentment a l'augment de les transmissions, també s'incrementen els doblers ingressats pels actes jurídics documentats, que es paguen quan són necessàries les escriptures notarials, mercantils i administratives. Així, dels 41'03 milions d'euros recaptats fins el setembre del 2001, la xifra s'ha situat enguany en 43'7 milions. Al contrari, l'impost de patrimoni (que grava la titularitat de béns i drets dels ciutadans) experimenta un grau d'execució inferior a l'any passat en el període analitzat, en passar dels 26 milions el 2001 als 25'7 d'enguany. En percentatge, el 2001 per aquestes dates s'havia recaptat el 108%, mentre que enguany ha estat del 93%.

Finalment, els ingressos del tribut de successions han augmentat malgrat que el grau d'execució sigui inferior a l'any passat (62'4% enfront del 65%). En euros, la xifra ingressada ha arribat als 28'5 milions. D'altre costat, amb el nou sistema de finançament autonòmic, el Govern balear participa dels ingressos de l'anomenada cistella d'imposts, entre els quals figuren el de begudes alcohòliques, hidrocarburs, alguns mitjans de transport i electricitat. En aquests casos, igual que amb l'IRPF, el Govern central s'encarrega de la recaptació i després transfereix mensualment la quantitat que pertoca a les arques de la Comunitat Autònoma. El Ministeri d'Economia calcula anualment la partida que preveu recaptar a les Illes per aquests imposts i informa la Conselleria d'Hisenda perquè ho inclogui en els pressuposts.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.