muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

La suspensió de la paritat indigna l'esquerra, nacionalistes i feministes

El Govern està convençut que s'aixecarà

C.C./B.P. Palma.
Els partits de l'esquerra, els nacionalistes i les organitzacions feministes lamentaren ahir que el recurs interposat pel Govern de José María Aznar hagi ocasionat la suspensió cautelar de la llei balear de paritat electoral. Després de recordar que la suspensió és automàtica quan la demana el Govern central, criticaren el PP, confiaren que la suspensió s'aixecarà abans de les eleccions, i expressaren el convenciment que la Llei és plenament constitucional. El portaveu del Govern, Antoni Garcias, afirmà que l'Executiu balear defensarà l'aixecament de la suspensió i recordà que aquest objectiu s'havia aconseguit amb la Llei de Consells, amb la Llei de Comerç i amb l'ecotaxa. Garcias recordà que el PP, després de dir que la paritat electoral no era necessària, només havia col·locat vuit dones en una executiva de 54 membres.

El PSIB-PSOE, que, com la resta de partits del pacte aplicarà la paritat encara que es mantingui la suspensió, mantingué la necessitat de «discriminar positivament perquè, des de la seva posició institucional i de poder, pugui acabar amb la discriminació negativa que pateix el sexe femení». El diputat del PSM, Antoni Alorda, recordà que «ningú no ha dit que la llei de paritat sigui insconstitucional i està suspesa només per la voluntat del Govern espanyol». Alorda afegí que «el més intel·ligent seria que el PP se sumàs a aquesta iniciativa per garantir la presència justa de la dona en l'activitat política».

Unió Mallorquina, en un comunicat de premsa, reiterà que «una altra vegada el Govern central va en contra de les decisions del nostre Parlament, és a dir, de la soberania popular». Aixímateix, reiterà que «amb independència de l'aixecament de la suspensió de la llei, UM complirà amb la lletra i amb l'esperit de la norma i així s'està fent feina des que es va aprovar al Parlament de les Illes». Esquerra Unida valorà «molt negativament la suspensió temporal de la llei de paritat electoral» i afirmà que, «per a EU, allò inconstitucional és no garantir l'accés del 50% de la població, que són dones, als càrrecs públics».

De la seva banda, el Lobby de Dones recorda els partits que signaren el Pacte de Progrés i donaren suport a la llei de paritat la seva obligació moral de mantenir les quotes establertes tot i que el text legal es trobi en suspensió. En el mateix sentit es manifestà ahir la directora de l'Institut Balear de la Dona, Francesca Mas. La responsable de l'IBD recordà que la semana vinent el Consell rector d'aquest organisme ha d'aprovar el pla d'igualtat, en què s'exigeix la paritat de gènere als òrgans de decisió de la funció pública a la Comunitat Autònoma. Aquesta exigència podria ser igualment suspesa pel Tribunal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.