algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

IU inicia una ronda per proposar un Estat federal de lliure adhesió

Madrazo l'anuncia a Palma i Rosselló diu que és hora de fer el debat

El coordinador general d'EB (federació basca d'Izquierda Unida), Javier Madrazo, va anunciar ahir a Palma que el seu partit iniciarà avui una ronda de reunions amb els agents socials i amb els partits polítics bascs per proposar el seu model d'Estat: «Una federació de lliure adhesió». Madrazo va assegurar que encara que «el debat el lidera Euskadi, crec ha arribat el moment d'obrir-lo a totes les CA».

En aquest sentit, el coordinador general d'Esquerra Unida de Balears (EU), Miquel Rosselló, que feia ahir d'amfitrió de Madrazo, va respondre que «el model autonòmic està esgotat» i que a les Balears la seva formació defensa també obrir el debat «per redactar un nou estatut d'Autonomia». Ara, Rosselló creu que «el debat no està tant en si s'aposta o no per un Estat federal, ja que fins i tot, José Luis Rodríguez Zapatero en parla, quan un secretari general del PSOE, que recordi, mai no ho havia fet, el debat està en què vol dir estat federal, quins límits té?».

Madrazo, convidat per EUIB per analitzar la situació a Euskadi, va assegurar que el model que defensa la seva coalició, en tot l'Estat, «és el millor model per a Espanya i per a Euskadi. Fa de nexe comú entre constitucionalistes i nacionalistes. Aprofundeix en l'autogovern d'Euskadi alhora que permet mantenir un projecte comú».

Pel cap d'IU a Euskadi, «la proposta del lehendakari Juan José Ibarretxe (que aposta per un Estat lliure associat a Espanya) no és la nostra proposta». Així i tot, va valorar positivament que el pla Ibarretxe «aclareixi el model nacionalista»; que situï el nacionalisme basc «dins un pacte amb Espanya i lluny de l'independentisme» i que «parteixi de la legalitat vigent, del consens i de l'absència de violència». Madrazo va apostar perquè en cas que el PSOE al 2004 necessiti els vots d'IU «hi hagi un govern plural que abraci una alternativa a la dreta en tots els aspectes, fins i tot en el model d'Estat», tot i que creu que en aquest aspecte, els socialistes a hores d'ara no marquen diferències respecte del PP. Més informació a la pàgina 22.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.