cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.25°
10°

Satisfacció a l'esquerra i queixes a la dreta

Els grups del Pacte destaquen la cohesió de la coalició mentre el PP pronostica que la unió no durarà

El debat sobre l'estat de la Comunitat Autònoma acabà ahir amb valoracions contraposades per part dels seus protagonistes. Mentre els integrants del Pacte de Progrés mostraren la seva satisfacció en considerar que l'acord de govern n'ha sortit enfortit, des de la dreta la valoració fou ben diferent. Els populars pronosticaren poca durada a la coalició, es queixaren pel mecanisme del debat i criticaren l'avaluació que Antich féu de la tasca de govern. Entre uns i altres, la presidenta d'UM Maria Antònia Munar aprofità per marcar distàncies i denunciar la davallada de nivell quan la discussió entre Antich i González Ortea entrà en la crítica personal.

Francesc Antich El president del Govern balear, Francesc Antich mostrà la seva «satisfacció» pel desenvolupament d'un debat, que al seu parer, ha servit per posar de manifest la «unitat demostrada» pels partits del Pacte de Progrés, que «ha arribat» a aquesta cita política anual «més cohesionat i fort que mai». El president destacà el projecte polític alternatiu que el Pacte de Progrés ha sabut posar en funcionament en contraposició al del PP. Antich es mostrà força crític amb l'únic partit de l'oposició i li recriminà la seva posició durant aquesta legislatura de «no reconèixer el Govern i d'aplicar el 'no' com estratègia política».

José María González Ortea Des del PP en canvi, el president del Grup parlamentari, José María González Ortea, assegurà que «no pot estar satisfet» de la gestió política de l'Executiu i criticà, a més, que Antich «no ha sabut explicar amb fets la seva gestió, i l'únic que és clar és el retrocés en la situació econòmica i social» de les Balears. El conservador va criticar que en la segona sessió del debat, Antich es dedicàs a discutir molt més temps amb els seus consellers que amb l'oposició. Segons González Ortea, al PP «tenim il·lusió i ganes per redreçar l'actual situació de la Comunitat perquè no hi ha mal que cent anys duri» i, segons digué, el Pacte de Progrés, «no en durarà més de quatre».

Pere Sampol El portaveu del PSM, Pere Sampol, apuntà que el debat ha servit per consolidar el pacte i demostrar que «el PP no és alternativa, va a la deriva i pensa amb mentalitat madrilenya». Sampol es va mostrar satisfet del resultat de les discussions en considerar que s'han resolt els dèficits del Pacte quan s'han tirat endavant les dues principals reivindicacions del PSM: l'estudi de la reforma de l'Estatut per equiparar les Balears a les comunitats històriques i la proposta de creació d'un model audiovisual propi. El líder nacionalista va apuntar que la ponència que ara s'ha de crear per avaluar la reforma de l'Estatut «ha de fer un treball rigoròs» i va dir que compta amb el compromís d'Antich per estudiar la creació d'un model audiovisual.

Eberhard Grosske El conseller de Treball i portaveu d'Esquerra Unida i ecologista al Parlament, Eberhard Grosske, va fer una valoració positiva d'un debat que ha servit per mostrar la «pluralitat» d'un Govern de progrés que tira endavant «un projecte compartit». Segons el diputat d'esquerres, les tres sessions han permès a la població obtenir els elements necessaris per avaluar «que és el que passa a les Balears i s'ha mostrat una idea precisa de que és el que vol cadascú». Segons el titular de Treball, «tots els portaveus han expressat bé la seva posició, fins i tot González Ortea, i tothom s'ha pogut sentir representat».

Maria Antònia Munar La presidenta d'Unió Mallorquina es va desmarcar tant dels integrants del Pacte de Progrés com del PP i assegurà que «com en tots els debats res és blanc o negre. Ni tot va tan malament com vol l'oposició ni tot tan bé com diu el Govern». Munar considerà «una llàstima» que el debat «es deterioràs pel poc nivell que es demostrà quan González Ortea i Antich entraren en qüestions personals». Quant a les acusacions de Grosske sobre la qüestió de la immigració, la presidenta del Consell afirmà que «per sort a Mallorca ens coneixem tots i en immigració no actuar és el que provoca situacions xenòfobes». Munar apuntà que ella defensa posicions raonables precisament per evitar caure en la xenofòbia.

Joan Buades Des d'Els Verds, Joan Buades, va fer una valoració «molt positiva» del debat. «S'ha demostrat que hi ha Pacte de Progrés per estona mentre hi hagi aquest PP a l'oposició». Assegurà, «el Pacte no té alternativa» i «ha quedat que Els Verds som uns aliats fidels». Malgrat tot, el polític eivissenc va voler marcar distàncies amb l'Executiu d'Antich i va explicar que «s'ha pogut veure com dins de la coalició hi ha partits que defensen que s'avanci en polítiques socials i de protecció del medi ambient i altres que estiren en una direcció oposada». Segons Buades, «són els electors els qui hauran de decidir quin pacte volen».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.