algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
19°

Els majoristes preveuen una davallada del 30% de turistes aquest hivern

Els grups turístics alemanys Thomas Cook i TUI manifesten la seva preocupació

89198

Els turisme d'hivern està a la baixa, segons els touroperadors.

Els grups turístics Thomas Cook, World of TUI, First Choice i My Travel anuncien que la temporada d'hivern 2002-2003 (novembre a març) a Mallorca serà inferior a la de l'any passat, i xifren alguns grups la caiguda entre un 20 i 30 per cent, en concret respecte del mercat alemany, segons van indicar ahir des de les seus d'aquests grups al Regne Unit i Alemanya.

Des d'Hannover, seu de la TUI, i Frankfurt, seu de Thomas Cook (Neckerman), puntualitzaven ahir que el nivell d'incertesa existent i el canvi de tendències al mercat turístic alemany de paquet turístic cap a Mallorca, «farà que aquesta temporada d'hivern sigui una de les pitjors dels últims deu anys a l'Illa, fet que incidirà en la productivitat i rendibilitat de tota la programació prevista. Les previsions són molt negatives pels baixos nivells de vendes de reserves i no fa res preveure que ni tan sols amb ofertes i descomptes es puguin reactivar les vendes, sobretot davant d'una situació d'incertesa generalitzada».

Els touroperadors manifesten la seva preocupació per com estan evolucionant els esdeveniments i per la falta d'una estratègia promocional concreta per part de les institucions en uns moments en què el nivell de competència va a l'alça i Balears s'ha convertit en una destinació cara, «malgrat que la relació qualitat/preu sigui una de les millors de tota la conca mediterrània». Per Thomas Cook, «les xifres de vendes són fluixes i no hi ha res que indiqui que això pugui millorar. Mallorca va malament com a destinació turística a Alemanya». Des de TUI van afegir que «Mallorca registrarà un índex de visitants alemanys inferior al de l'any passat. Les vendes són fluixes i el mercat no respon».

El touroperador britànic My Travel apunta que no esperen grans canvis, «les nostres xifres són molt baixes per a Mallorca, ja que no és una destinació forta a l'hivern per a nosaltres, i per això qualsevol variació no serà significativa. El que sí que és cert és que el mercat escandinau no reacciona». First Choice i Cosmos, així com JMC (Thomas Cook) i Thomson (grup TUI) coincideixen a assenyalar que el turisme britànic cap a l'Illa de paquet de vacances serà inferior al de l'any passat.

Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena) explica que l'aeroport de Son Sant Joan continuarà tenint una evolució descendent quant al volum de passatgers: «En l'acumulat de gener fins agost, el descens de passatgers ha estat del 7'38% (1.006.708 passatgers menys que en el mateix acumulat del 2001). Les previsions per a l'últim trimestre són negatives, fet pel qual Son Sant Joan acabarà l'any amb una xifra global de passatgers inferior als 18 milions (19.206.964 milions de passatgers el 2001), encara que això dependrà de la caiguda que es produeixi aquest mes d'octubre. El mercat alemany serà el que registri els majors descensos percentuals», indicaven des d'Aena-Madrid.

Marge operatiu
Les patronals hoteleres de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera concideixen a assenyalar que la temporada d'hivern, en concret a Mallorca, «serà l'acabament a una temporada atípica marcada pel descens de turistes i proliferació d'ofertes i descomptes de tot tipus. Tot això afectarà el compte de resultats de les empreses, ja que a nivell general el marge operatiu caurà entre un 80 i 90 per cent, que al costat del pagament de préstecs hipotecaris i reinversions provocaran que un alt percentatge d'hotelers acabi l'exercici 2001 sense dividends i amb pèrdues». La Federació Hotelera de Mallorca, en aquest sentit, afegeix que «una gran majoria d'hotels de l'Illa registrarà pèrdues».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.