muy nuboso
  • Màx: 17.24°
  • Mín: 12.25°
12°

Els centres illencs de reproducció, preparats per usar ous congelats

Els experts es mostren partidaris de legalitzar aquesta pràctica

Les clíniques illenques que ja practiquen la fecundació in vitro no veuen entrebancs per emprar ous congelats en la reproducció assistida, seguint l'exemple recent del doctor Simón Marina a l'Institut CEFER, de Barcelona. Tot i que la tècnica no ha estat provada a les Illes, els experts es mostren favorables a aquesta pràctica, la viabilitat de la qual consideren plenament garantida, pel centenar de parts sense entrebancs que ha permès arreu del món; i esperen que la legislació admetrà aviat aquesta possibilitat, «congelada» des de 1988.

«Aquest és un cas clar, en què els polítics sempre van enrere dels avanços tècnics», coincideixen els doctors Bartomeu Darder i Pere Anglada, espectivament de CEFIVBA (vinculat a la Clínica Rotger) i d'IBILAB, els dos únics centres illencs que practiquen la fecundació in vitro i disposen de banc de preembrions (ous fecundats i congelats). Per la biòloga de l'IBILAB, Maria Bonada, quan es redactà la llei de 1988, aquesta tècnica encara no era segura, però els resultats dels anys recents assenyalen que la situació ha canviat, i es mostra partidària d'autoritzar la pràctica.

Bartomeu Darder també està convençut que aquesta «és una tècnica fiable», de què es pronuncia a favor i preparat per aplicar-la. Pels experts consultats, la congelació d'ovocits suposa que l'extirpació dels ovaris a una dona "per càncer o per altres raons" no exhaureix la seva maternitat. Extreure i congelar els ous dels ovaris, mentre que aquests encara són útils, obre efectivament aquesta via... i a més, permetrà agilitar la donació d'ous per a la reproducció assistida.

El doctor Darder recorda, en aquest sentit, que les extraccions actuals són encara molt poques; congelar els ous permetria crear veritables bancs d'ous, semblants als que ja existeixen d'esperma. Pel doctor Anglada, emperò, aquesta és una tècnica «interessant» que encara es reserva a «casos molt dramàtics». El metge associat a l'IBILAB a Menorca considera que tampoc no es pot aplicar immediatament a les Illes Balears, atès que l'ovocit és "tot i que pugui semblar allò contrari" molt més fràgil que un preembrió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.