algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

El camp balear rebrà menys ajuts europeus a partir de l'any 2004

La retallada s'incrementarà fins a arribar als 2'8 milions el 2010

La proposta de revisió de la Política Agrària Comuna (PAC) per part de la Unió Europea (UE) pot suposar una retallada dels ajuts al sector agrari balear d'1'6 milions d'euros en el 2004, primer any d'aplicació, i de 2'8 milions d'euros el 2010, segons càlculs efectuats per la Conselleria d'Agricultura, que també preveuen una pèrdua d'un 1 per cent en la renda agrària de les Illes. El conseller Mateu Morro va explicar ahir els previsibles efectes de la proposta de la PAC sobre l'agricultura balear, si bé ha de tenir en compte que encara no és definitiva i pot ser sotmesa a modificacions.

Cal destacar que la UE proposa, en general, una reducció dels ajuts que superin els 5.000 euros per explotació a un ritme del 3 per cent anual fins a arribar a un descens màxim del 20 per cent en set anys (2010). És el que es diu modulació dinàmica. Els primers 5.000 euros quedarien exclosos de la reducció.

Per Mateu Morro, «aquesta mesura és criticable perquè s'aplicaria de manera indiscriminada a tots els productors i en tots els sectors i territoris. No té en compte criteris de cohesió ni particularitats socioeconòmiques ni territorials. A més, la quantitat de 5.000 euros en l'exempció de la reducció és massa baixa. Així, el gran propietari quasi no notarà la retallada, però els que sí ho notaran són el petit i mitjà propietari, l'explotació familiar o el pagès professional. Proposarem que la quantitat exclosa de la reducció sigui de 10.000E».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.