nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

La diferència salarial a l'hoteleria entre dones i homes és ja «només» del 14%

Com en altres sectors, la població laboral femenina pateix una doble segregació: horitzontal i vertical

El sector de l'hoteleria presenta una menor incidència de les diferències salarials entre els homes i les dones: arriba «només» al 14%, mentre que la mitjana illenca supera l'estatal (24%) i se situa en el 30%. Un estudi elaborat pel Centre de Recerca Econòmica (CRE) de Sa Nostra conclou que les retribucions mitjanes són inferiors en aquest percentatge, malgrat que el comportament sectorial és millor que en altres camps d'activitat econòmica. El monogràfic del CRE fixà un salari mensual mitjà el 2001 per als homes de 166.045 pessetes, mentre que les dones en cobraven 143.150, un total de 22.895 menys que els seus companys masculins.

Segons l'informe, el col·lectiu femení, majoritari en el sector serveis (el 50% de les dones ocupades a les Balears treballen a l'hoteleria i al petit comerç) pateix una doble segregació: per una part vertical, ja que tenen més dificultats per accedir als esglaons superiors de la jerarquia ocupacional i, d'altra banda, horitzontal, amb certs departaments molt feminitzats i altres de molt masculinitzats. Així, les cambreres de pisos i el personal de neteja (94'86%) està cobert pràcticament per dones, mentre que els serveis tècnics (95'08%) els monopolitzen els homes.

En menor proporció, els treballadors masculins són majoritaris en cuina i servei de bar i, quant a les tasques administratives, la distribució és quasi del 50%. Només el 25'96% de les treballadores són caps dels seus departaments i el 23'53% desenvolupa un càrrec intermedi. Però la gran majoria, el 53'41% (enfront del 46'5% d'homes) desenvolupa la seva feina a les ordres d'un responsable, preferentment masculí. Respecte del nivell formatiu, l'educació mitjana de les dones és lleugerament inferior a la dels homes. La proporció de dones amb una preparació per sota de la primària és superior a la dels homes, mentre que la quantitat de dones amb estudis superiors és inferior a la d'homes, però només dos punts.

Un fet que explicaria aquesta diferència rau, tal com ha demostrat l'Inem mateix, que les dones s'incorporen al mercat de treball a una edat més jove i, paral·lelament, surten de l'activitat a una edat més primerenca que no els homes, influenciades en gran mesura per la maternitat i l'atenció a la família, ja que la vida laboral i la familiar no s'acaba de conciliar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.