algo de nubes
  • Màx: 16.64°
  • Mín: 7.61°
16°

L'excés de pluja de l'estiu ha fet mal als diferents cultius de Mallorca

Enguany no hi haurà tomàtigues, ni melons per guardar, tampoc blat ni figues ni arròs tipus bomba

Els cultius de tomàtigues, melons, figues i, especialment, els cereals s'han vist molt perjudicats per les tempestes de pluja dels mesos de juliol i agost. Aquests elements meteorològics, combinats amb hores o dies de fort sol, encara han empitjorat més la situació. Respecte dels cereals, la producció del blat per ser transformat en farina per a consum humà haurà descendit un 25%, segons informà el gerent de Harinas de Mallorca S.A. De manera textual, indicà que «habitualment solem comprar un 8% de blat mallorquí, de les 60.000 tones que adquirim cada any, i estimam que aquest percentatge haurà descendit un 25 per cent».

La causa apuntada pel gerent és que el blat ha germinat dins de l'espiga a causa de la pluja i del sol, i ha donat com a resultat uns grans que no són aptes per a farina. Antoni Ramis, agricultor i gerent de la cooperativa agrícola de Sineu, exposà el mateix raonament, encara que també va assenyalar que «tampoc el blat germinat no ofereix massa qualitat per donar de menjar als animals. A més, els agricultors cobraran entre 7 i 9 pessetes menys per quilo de blat, encara que tingui com a destí transformar-se en menjar per a animals».

Ramis va indicar així mateix que «altres cereals com l'ordi o el blat de moro» tampoc no han anat bé per les mateixes causes que el blat i, a més, no se'n podran utilitzar les llavors germinades per a la sembra de la pròxima campanya». El gerent de Sineu assenyalà que «les figues són un altre dels cultius que han estat molt perjudicats per les pluges. No crec ni que els pagesos tinguin figues per assecar i donar de menjar als porcs. Menys encara per menjar seques i adobades. Endemés, les poques que hi ha no són massa dolces. Estan aigualides».

Respecte dels melons i de les tomàtigues, és Joan Mas, coordinador d'Unió de Pagesos, qui va apuntar que ha estat un any difícil. «Les plantes del meló més tardà s'han assecat i el meló no ha madurat; a més, les tomàtigues es podreixen». Del seu costat, Joan Socias, de sa Pobla, comentà que «les plantes de l'arròs tipus bomba estan cuites i no donaran arròs».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.