algo de nubes
  • Màx: 16.3°
  • Mín: 7.61°
16°

Avui s'obre el període per pagar la primera liquidació de l'ecotaxa

Els hotelers faran efectiu l'impost a Hisenda o a entitats financeres

Els hotelers de les Balears podran pagar des d'avui la primera liquidació de l'ecotaxa, l'impost autonòmic amb finalitat mediambiental que ja està en vigor des del passat 1 de maig. El període per presentar els impresos finalitza el proper dia 20 i els empresaris hauran de fer efectiu el pagament, o presentar un aval, en el Departament Jurídicotributari de la Conselleria d'Hisenda o en les entitats financeres col·laboradores. El compliment d'aquesta nova obligació fiscal afecta el col·lectiu d'empresaris hotelers, ja s'hagin acollit al sistema d'estimació objectiva o de mòduls o al d'estimació directa. Cadascuna d'aquestes modalitats té un imprès específic. Així, el model 700 s'ha d'omplir i lliurar a Hisenda pels 89 hotels que s'han acollit a l'estimació directa, mentre que el 702 és el que han d'utilitzar els 2.199 empresaris que s'han decantat pel sistema de mòduls.

Aquestes dades resulten de les 2.288 declaracions censals d'activitat presentades pels hotelers a la Conselleria d'Hisenda. Aquest tràmit administratiu, que finalitzà el maig, possibilità que el departament Juridicotributari establís les previsions necessàries per a l'efectiva implantació de l'impost. El cens d'allotjaments turístics ha permès a l'Hisenda autonòmica disposar d'un instrument per facilitar l'exercici de les funcions de comprovació i investigació. D'altra banda, també ha servit els hotelers, perquè elegeixin la modalitat per pagar el tribut. Al sistema de mòduls s'han acollit 1.513 establiments de Mallorca; 189 de Menorca i 586 de les Pitiüses. Quant al sistema d'estimació directa, compleixen els requisits 56 empreses d'allotjament de Mallorca; 12 de Menorca i 21 d'Eivissa i Formentera.

El funcionament de cadascun dels dos sistemes és diferent. Així, els hotelers que cobrin directament l'ecotaxa als contribuents (els turistes), han de tenir un llibre de registre i presentar tres liquidacions anuals. Per la seva banda, els 2.199 hotelers que s'han acollit al sistema de mòduls compten amb la garantia de preveure amb la suficient antelació els pagaments, ja que aquestes quotes no seran objecte de modificació per part de la Conselleria d'Hisenda sempre que els mòduls s'hagin aplicat de forma correcta. A més, no han de dur llibres de registre fiscals i només fan un ingrés a compte el setembre.

Malgrat que els empresaris han posat en marxa tota la maquinària dels seus serveis jurídics, l'aixecament de la suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional, el 15 de gener, i del Reglament, decidit el 26 d'abril pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears, fan ineludible el pagament del tribut. Els hotelers ja han decidit acudir als tribunals però no com a col·lectiu, sinó a títol particular. Com a pas previ a la presentació dels recursos davant la jurisdicció contenciosa, s'ha d'esgotar la via administrativa, raó per la qual abans han de lliurar les reclamacions davant els òrgans pertinents, fins a acabar en el Tribunal Econòmic Administratiu. Una vegada comptin amb una resolució denegatòria ferma de les seves peticions, poden acudir a la justícia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.