muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

El Consell ja té enllestit el model d'ordenança municipal de residus

Els ajuntaments el rebran la setmana vinent per decidir si l'accepten

El Consell de Mallorca lliurarà als ajuntaments la setmana vinent el model d'ordenança municipal que ha elaborat per a la recollida de residus. Entre altres objectius, la normativa pretén evitar la recollida de materials que no pertoquen als contenidors selectius on s'han abocat. Aquesta situació perjudica, inutilitza i encareix tot el procés de recollida selectiva i els ciutadans que han fet bé la feina inicial de separació i aportació. Així, la normativa evitaria les conductes incorrectes de manera efectiva i contundent, amb les sancions oportunes. L'elaboració de l'ordenança fou anunciada el mes de maig passat als ajuntaments pel conseller executiu de Medi Ambient i Natura, Miquel Àngel Borràs, durant la I Jornada Municipal sobre la Gestió dels Residus Urbans de Mallorca, organitzada per tal de crear un sistema únic de recollida selectiva i optimar, així, la gestió integrada dels residus.

Si així ho volen, els ajuntaments podran adoptar el model d'ordenança municipal de residus i, en el seu cas, adaptar-lo a les seves peculiaritats municipals. Segons explicà ahir Borràs, «tècnics del Consell i dels ajuntaments treballen en l'ordenança des de fa tres mesos. El model oferirà l'avantatge d'identificar els grans productors de residus i que cada usuari pagui segons el volum de fems que genera, que es calcularà a través de contenidors amb xips i amb dinamòmetres. Mesurar i pesar els residus d'una sola llar és complicat i difícil, però ja no ho és tant en el cas de comunitats de propietaris. De la mateixa manera, no cal que un sol petit comerç tengui el seu contenidor i en pagui individualment, ja que pot anar inclòs i integrat en una identificació col·lectiva i més general: per exemple, tot un carrer comercial».

Pràctiques com omplir els contenidors de fems fora dels horaris establerts, dipositar materials contaminants als contenidors de residus orgànics i col·locar les bosses de fems pel terra serien objecte de dures sancions d'acord amb el model d'ordenança municipal, de manera que la multa seria molt més cara que el procés d'eliminació de residus. Es tracta, també, que els mitjans dels ajuntaments no es vegin desbordats pels incompliments dels ciutadans.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.