algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

El Govern posa en marxa l'Observatori de l'Habitatge per controlar-ne el mercat

Analitzarà preus i llicències perquè només es construeixi el necessari

36146
L'Executiu creu imprescindible conèixer totes les dades en matèria d'habitatge.

La Direcció General de l'Habitatge de la Conselleria d'Obres Públiques ha decidit crear l'Observatori de l'Habitatge, un organisme que s'encarregarà d'analitzar totes les dades relatives al procés urbanitzador. El seu objectiu és controlar com es comporta el sector per poder actuar allà on es constati una necessitat. El director general d'Habitatge, Jaume Carbonero, va explicar que el Govern vol disposar de totes les dades possibles en aquesta matèria per poder realitzar diagnòstics sobre la situació del sector. Des d'un punt de vista econòmic, l'Observatori aportarà dades sobre l'evolució dels preus, el nombre d'habitatges construïts i el nombre de llicències sol·licitades.

Aquestes dades merament econòmiques es combinen amb estadístiques d'àmbit social, com l'esforç que realitzen les famílies per comprar una casa, i amb dades ambientals, entre les quals figuren les conseqüències de les moratòries i altres normatives del Govern, i les densitats a les quals s'arriben en la construcció. L'Observatori de l'Habitatge estarà a les mans d'entitats de reconeguda solvència, com és el cas del Centre de Política del Terra i Valoracions de la Universitat Politècnica de Catalunya, dirigida per Josep Roca i Joana Roca.

A la manera de les dades de conjuntura econòmica que analitza la Conselleria d'Hisenda, també l'Observatori de l'Habitatge pretén crear un estudi de les dades de conjuntura de l'habitatge. Les dades es coneixeran cada sis mesos i està previst que totes les estadístiques relatives al 2001 es coneguin el pròxim mes de setembre. L'estadística dels sis primers mesos de l'any 2002 es coneixeran el desembre d'enguany. Per Jaume Carbonero, és «imprescindible» disposar de totes aquestes dades per estar atent al comportament del sector. El director general va explicar a més que, en matèria d'habitatge, és imprescindible tenir totes les dades des d'un enfocament multidisciplinar que inclogui els vessants econòmic, social i ambiental del procés d'edificació.

Des d'aquest punt de vista, l'objectiu és fer les cases que realment es necessiten. El director general va explicar que les dades de l'Observatori serviran, per exemple, per detectar quan és necessari construir més pisos o quan poden posar-se en marxa polítiques alternatives, com fomentar que els habitatges buits surtin al mercat o animar els promotors privats que construeixin habitatges de protecció oficial. Jaume Carbonero va considerar que l'Observatori és especialment necessari en aquests moments en els quals, després d'anys d'eufòria econòmica, es produeix un cert alentiment en el mercat. Les dades serviran per adoptar una política territorial o una i servirà, a més, per tenir una seqüència de dades sobre les conseqüències de les polítiques d'ordenació del territori que està posant en marxa el Pacte de Progrés.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.