algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°

Analitzen vísceres d'ànneres mortes a la depuradora de Palma

La seva aparició ha provocat un tall de 10 dies en el reg de les finques del Pla de Sant Jordi

Vísceres de diverses ànneres trobades mortes devora la bassa de la depuradora de Palma han estat enviades a laboratoris de Madrid i Barcelona perquè les analitzin i determinin les causes del fet. L'aparició d'aquestes aus aquàtiques mortes fou la causa primera del tall, durant 10 dies, en el subministrament d'aigua de la depuradora a les finques del Pla de Sant Jordi, que no disposen d'altre recurs hídric per la intensa salinització dels seus pous. En trobar les ànneres mortes vora la bassa de la depuradora, el passat 7 d'agost, Emaya, presidida per Maria Crespo, i l'Associació de Regants del Pla de Sant Jordi, dirigida per Maties Balaguer, procediren a efectuar una anàlisi de fecals en l'aigua tractada per confirmar o descartar una relació amb la mort de les aus.

El resultat d'aquesta analítica fou quasi immediat i no detectà cap irregularitat en l'estat de l'aigua depurada. Per estar-ne més segurs, Emaya i l'Associació de Regants decidiren efectuar-ne una anàlisi química. Per al resultat s'ha hagut d'esperar 10 dies, temps que els pagesos han estat sense aigua. Crespo ha desvinculat d'Emaya el perllongat tall en el subministrament, ja que la decisió fou de l'Associació de Regants. La presidenta d'Emaya ha informat que «les aigües de la depuradora varen estar en tot moment a disposició dels regants i que la realització de les analítiques no va suposar cap interrupció en el subministrament».

Així ho ha confirmat Maties Balaguer: «Nosaltres decidírem la interrupció. Fou una mesura preventiva davant un possible risc d'introduir un element nociu en la cadena alimentària». Cal recordar que l'alfals del Pla de Sant Jordi es destina principalment a les vaqueries de Campos. Finalment, passats els 10 dies, el resultat de l'analítica química també deixà clar que l'aigua de la depuradora estava en bones condicions i que és apta per regar. De tota manera, pagesos de la zona s'han queixat de no rebre notificacions, informacions ni avisos sobre la interrupció en l'abastiment durant 10 «llargs» dies, situació que ha perjudicat la seva tasca agrícola, sense poder fer previsions o planificacions, i donant peu a tota casta de versions sobre la causa del tall. Fins i tot s'arribà a dir que s'havia tallat l'aigua perquè propiciava la proliferació de moscards a la veïna zona turística de l'Arenal.

Descartat el mal estat de l'aigua, aquesta tornà a arribar el cap de setmana passat a les finques del Pla de Sant Jordi, però ara la pregunta és: si no és per l'aigua, de què han mort les ànneres? És per això que la Conselleria d'Agricultura, concretament l'Institut Balear de Biologia Animal (Ibabsa), ha remès vísceres de les aus mortes a laboratoris de referència de Madrid i Barcelona. Caldrà esperar uns dies per conèixer-ne els resultats. De tota manera, en cap moment no s'ha considerat que la situació pugui ser alarmant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.