algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Stegmann demana que s'expliqui als turistes què són les Balears

El catalanòfil alemany definí a Prada com es veuen els catalans

El professor de Filologia Catalana de la Universitat de Frankfurt i impulsor del mètode d'aprenentatge plurilingüe Eurocom (presentat l'any passat a Palma), Till Stegmann, va demanar un esforç a les institucions perquè expliquin als turistes de fora de l'Estat espanyol què són les Illes Balears i la resta dels Països Catalans. Així i tot, el catalanòfil va reconèixer que «des de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern balear s'està fent feina en aquest sentit» Stegmann va fer la petició a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada, en un debat sobre Els catalans vists des de lluny, en què també participaren professors d'Euskadi i de Múrcia.

El professor confessà que fins fa poc els alemanys no sabien pràcticament res de Catalunya, «això per no parlar de la proposta que sobre Mallorca féu el diari Bild, que volia transformar-la en un land (regió federal alemanya)». Ara bé, Stigmann advertí que «no es pot demanar massa als turistes alemanys que vénen a les costes catalanes, a Salou, a Benidorm i a Mallorca, però crec que es podria fer una mica més del que es fa per fer-los entendre què són els Països Catalans». Així i tot, Stegmann destacà com a èxits de la promoció de la cultura catalana la Setmana Catalana de Berlín, i el fet que 35 universitats germàniques ofereixin cursos de català, «enfront de les tres o quatre espanyoles que ho fan».

Altrament, l'exprofessor de la Universitat de Deusto, Toni Strubell, va explicar que des d'Euskadi hi havia dues visions de Catalunya: una de política i una altra de social. La política es tradueix en el fet que «els no nacionalistes posen com a exemple als nacionalistes bascs el nacionalisme català, com dient mira què moderadets són», mentre que la visió nacionalista la representa una frase de Xabier Arzalluz: «El nacionalisme català ha quedat orfe», en referència a la posició de CiU sobre la Llei de partits.

La visió social se centra, segons Strubell, «en el que pensa del català qui va als agroturismes, que s'interessa per la seva cultura i que no s'ofèn quan sent parlar basc», tot i que advertí que Espanya ha aconseguit que els bascs assumeixin alguns estereotips falsos dels catalans.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.