algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín:
11°

El recinte emblemàtic de la font de Pina recupera la seva esplendor

S'ha acabat la segona fase de restauració, que ha costat 26.000 euros

Un dels monuments més emblemàtics d'Algaida és la font de Pina, excavada durant el període islàmic. L'any 1998 es va reprendre una restauració del recinte amb la finalitat de tornar-li a donar tota la seva esplendor conservant els trets característics. Des de llavors s'ha fet una reforma en dues fases. S'ha acabat la segona fase i ara s'entra en la recta final. La tercera fase suposa la rehabilitació i reforma del porxo i dels rentadors. El pressupost puja a 20.000 euros, dels quals s'ha sol·licitat al Consell el finançament del 75%.

L'arquitecte Jaume Amengual Frau va redactar el projecte de restauració. Projecte que fou aprovat en el desembre del 97 per ple. L'objectiu era la restauració integral de la font amb un pressupost d'execució de 112.998'50 euros. Per una banda, s'havia de restaurar els diferents tipus de paviments que integren aquest indret, a més de la pavimentació dels trams, i per altra part restaurar el porxo on hi ha situades les piques per rentar i endreçar i compondre les diferents parets i marjades de paret seca que limiten el recinte de la font de Pina.

Aquesta actuació s'ha fet en diferents estadis. Així, l'any 1998, la col·laboració entre l'Ajuntament d'Algaida i el Consell Insular de Mallorca va permetre que Fodesma fes les obres per recuperar i rehabilitar una part del paviment d'aquest recinte, si bé la part corresponent a l'accés de la font, que és l'entrada per a vianants, va quedar sense reformar i la part que possibilita l'accés a vehicles sense pavimentar. Posteriorment es condicionà l'aljub que recollia el sobrant de l'aigua de la font. La solució adoptada fou el soterrament de l'aljub i així quedava eliminada la caseta que estava situada a la part baixa del recinte. L'estat actual del recinte de la font provoca que l'aigua de la pluja arrossegui terres i pedra a la part baixa de la font la qual cosa provoca a més de l'acumulació de terra un deteriorament del paviment reformat.

Durant aquest any s'han executat les obres corresponents a la segona fase. Els objectius han estat la pavimentació de les dues baixades que faciliten l'accés a la font. Per salvar el desnivell s'han construït graons de gran amplària. Les vores dels graons són de pedra calcària i la seva pavimentació s'ha fet amb bolls de pedra. El pressupost d'aquesta segona fase és de 26.137'05 euros i el seu finançament ha estat a càrrec de l'Ajuntament. Ara s'enfronta la recta final, la tercera i darrera fase a l'espera que el Consell doni la subvenció que s'ha sol·licitat des de l'Ajuntament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.