A la seu del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) el vestit li ha quedat petit i els usuaris d'aquest magnífic edifici des del punt de vista arquitectònic i artístic reclamen més espai per poder administrar la justícia en condicions adequades. El president del sindicat CSI-CSIF i responsable de la secció de justícia, Juan Manuel Fernández, ha aprofitat el canvi del fiscal en cap per fer arribar una petició al Ministeri de Justícia i a la Fiscalia perquè l'habitatge que ocupà fins al passat dimecres Antonio de Vicente Tutor es destini a oficines judicials. Fernández indicà que ja existeix un precedent, protagonitzat pel president del TSJB, Àngel Reigosa, que cedí fa anys l'habitatge que legalment li corresponia perqué poguès instal·lar-se la Sala Civil i Penal.
Precisament, l'exfiscal en cap De Vicente Tutor es traslladà dimecres a la seva nova casa amb un camió de mundances que estigué part del dia estacionat a les portes del TSJB. El mateix Reigosa denuncia any rere any en la Memòria judicial aquest problema. A més de les sales del Tribunal Superior, el Palau de Justícia acull també les diferents seccions de l'Audiència Provincial. Segons el president del TSJB, amb la incorporació de la secció cinquena de l'Audiència s'han exhaurit totes les possibilitats d'espai, malgrat la cessió del seu habitatge i el desallotjament dels despatxos de l'Advocacia de l'Estat, on s'han ubicat les sales contencioses. «Els locals actuals dels diferents tribunals no són suficients per al còmode desenvolupament de les funcions que els corresponen», assenyalà Reigosa en la darrera Memòria judicial.
El president del TSJB considera necessària la construcció d'un nou edifici, al qual es podrien traslladar els jutjats d'instrucció, penals, de vigilància penitenciària i la Clínica Forense, ubicats a La Salle. D'aquesta manera, l'edifici de la via Alemanya podria acollir l'Audiència. També Antoni Terrassa, president de l'Audiència Provincial, comença el seu resum anual des de fa quatre anys amb la denúncia «ja tradicional i precisament per aquesta causa més preocupant» sobre «l'absoluta insuficiència física de l'edifici per situar noves oficines necessàries per atendre la càrrega competencial». Terrassa reconeix que actualment «està hipotecat l'horitzó de creixement material», circumstància que provoca «disfuncions directament projectades sobre la prestació del servei». El president de l'Audiència insisteix que és impossible crear noves seccions o places de magistrat per atendre la demanda, «a més de l'innegable augment de la incomoditat funcional».
Fa pocs dies el fiscal en cap del TSJB, Bartomeu Barceló, denunciava la manca de mitjans materials i personals per exercir en condicions la tasca dels professionals. Barceló fotografià amb una frase les mancances: «No tenim ni cadires», digué. Per descomptat que si una persona vol entrevistar-se amb un fiscal, haurà d'esperar dret que el pugui rebre. Però això no és tot, perquè el personal administratiu de la secretaria de la Fiscalia ha hagut d'instal·lar les taules i cadires de treball enmig del passadís. La sala on es reuneixen els fiscals per tractar els seus assumptes s'omple amb quatre persones, i els escassos despatxos que existeixen són igualment de reduïdes dimensions. El Palau de Justícia es pot fer servir per jugar a conillons, però no és l'idoni per acollir els representants d'un dels tres poders de l'Estat.