algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Donants de Sang adverteix que es troba sota les previsions mitjanes

La complexitat de la cirurgia exigeix més plasma

Més donants, més extraccions... i la sang encara no basta. Després d'un primer semestre en què la Germandat de Donants de Sang a Mallorca ha incrementat les seves xifres sobre el mateix període de temps que el 2001, per cap d'any les geleres del Banc seran deficitàries en 2.000 de les 35.000 bosses necessàries. I això sempre que es mantengui el ritme actual d'extraccions, superior al de l'any passat. El principal problema, segons la Germandat, rau en el fet que les millores en l'atenció mèdica balear suposen el tractament de pacients més complexos, que sovint necessiten quantitats majors de sang que les que eren habituals ara fa uns anys. Això és vàlid tant per a la pràctica quirúrgica tradicional com per al tractament de les víctimes del trànsit.

Per Víctor Gistau, president de l'entitat mallorquina, «ara tenim menys accidents de trànsit, la qual cosa és una gran notícia, però les conseqüències presenten més complicacions i exigeixen més sang». Gistau fa referència a la reducció, segons xifres oficials, del nombre de sinistres en vehicles, que originen la principal demanda a la Fundació Banc de Sang i Teixits. La Direcció General de Trànsit recorda en aquest sentit que les autovies i les autopistes minven la sinistralitat. Però l'Associació Balear per a l'Estudi de la Sinistralitat Viària i dels Transports (Abesvit) recorda igualment que en aquesta casta de vies els sinistres acostumen a ser més greus que a les carreteres ordinàries: minven els accidents, però s'incrementen les víctimes greus i mortals.

Tot i això, s'ha arribat encara als límits dels anys 1999 i 2000, en què sengles accidents durant el mes d'agost exhauriren les reserves de tot un grup sanguini al Banc, fet que dóna idea de la precarietat dels estocs en relació a la situació actual de les Illes. Gistau confirmà que el nombre total d'extraccions s'ha incrementat aquests mesos amb 1.668 respect del mateix període de l'any 2001, en què se n'obtingueren 17.494 bosses. A més, emperò, s'ha incrementat amb 212 el nombre de nous donants sobre els 1.818 que acudiren a la Germandat, gràcies a la unitat mòbil adquirida l'any 2000.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.