Les estranyes condicions meteorològiques d'aquest estiu han provocat ja importants repercussions al camp. El principal cultiu de Mallorca afectat per les darreres pluges sobtades i pels dies amb falta de sol és la vinya. Tant es així que les condicions climàtiques ja han causat que la verema es retardi un mínim de 15 dies respecte de la de l'any passat. Aquesta és la previsió que realitzen a les dues denominacions d'origen, la de Binissalem i la de Pla i Llevant. Si l'any passat en aquests moments ja es veremaven les varietats primerenques, com la Chardonnay, enguany no es començarà aquesta tasca fins a finals de mes. Les varietats negres, que constitueixen el gros de la producció, hauran d'esperar a mitjan setembre.
Els responsables de les dues denominacions, Josep Carretero i Arnau Galmés, coincideixen a assegurar que «la falta d'hores de sol ha afectat el procés de maduració del raïm que ja es desenvolupava». La producció no té per què veure's condicionada per aquesta situació. Amb tot, Carretero i Galmés mantenen que la producció serà similar a la de l'any passat, malgrat haver-hi noves terres en explotació. Les vinyes velles arrosseguen un dèficit per la sequera dels darrers anys i la seva aportació serà minsa. La pluja i la humitat que s'han produït han posat les vinyes en una delicada situació. I és que aquestes condicions són les idònies per al desenvolupament d'algunes malalties, com ara el mildeu o la botritis, més coneguda com a cendrada.
És aquest darrer fong el que causa, ara com ara, més temor als pagesos, ja que se situa a les fulles i al raïm, i pot provocar una pèrdua de la qualitat. S'han detectat focus molt petits i localitzats que s'han pogut controlar a temps. El perill per l'aparició de malalties ha obligat els pagesos a estar més alerta que mai i a aplicar tractaments sanitaris específics. A molts indrets els viticultors han hagut d'esquitar en el doble d'ocasions que en un any sec. Si s'apliquen els tractaments de manera correcta, la qualitat del vi no té per què ressentir-se.