algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

El Govern donarà una sortida a les explotacions ramaderes irregulars

Incompleixen la distància mínima respecte de nuclis urbans o habitats

El president del Govern, Francesc Antich, a petició d'Unió de Pagesos, s'ha compromès a resoldre enguany la situació irregular de la majoria d'explotacions ramaderes de Mallorca i cercar-hi una solució. Aquesta situació irregular ve determinada per l'incompliment generalitzat d'un decret estatal que obliga les explotacions ramaderes a estar ubicades a un mínim de dos quilòmetres de qualsevol nucli urbà o habitat. Evidentment, les explotacions ramaderes, malgrat aquest incompliment, estan funcionant normalment, però el secretari general de l'organització agrària, Pere Calafat, i el coordinador, Joan Mas, destacaren davant d'Antich la conveniència de regular definitivament aquesta circumstància per evitar denúncies que podrien acabar amb el tancament de granges i de ramaderies.

Es tractaria, llevat d'incompliment o infraccions flagrants, de dur a terme una «legalització» de les explotacions afectades per aquesta situació, que són «la majoria», segons ha apuntat Joan Mas. El coordinador d'Unió de Pagesos ha explicat que «el decret s'adapta a la realitat peninsular, però no té en compte les dimensions de Mallorca ni, sobretot, l'intens procés d'urbanització de l'Illa, també en el sòl rústic, que fa molt difícil un compliment estricte de la normativa».

Realment, les llicències d'obertura de les explotacions ramaderes les concedeixen els ajuntaments, però «observant de manera escrupolosa el decret, aquests permisos municipals han d'estar vinculats a informes de Sanitat que, en la majoria de casos, els consistoris no demanen. Estaríem, doncs, davant d'una il·legalitat consentida. Per arribar a una solució, hauríem de fer de Mallorca una excepció quant a la distància mínima establerta pel decret estatal».

Joan Mas compara el cas de les explotacions ramaderes amb el dels cementeris: «Aquí també es produeixen incompliments quant a les distàncies respecte dels nuclis urbans, sobretot quan es fan ampliacions, però se solucionen aplicant-hi autoritzacions i excepcions a través de la les lleis d'acompanyament dels pressuposts». Finalment, Mas destaca que «l'atorgament d'ajudes per a la modernització de les explotacions ramaderes està vinculat a les llicències d'obertura. Si fóssim estrictes, moltes d'aquestes ajudes no es podrien concedir, perquè les llicències municipals d'obertura no es poden donar o no estan ben donades».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.