Què costa una operació de cirurgia plàstica reconstructiva? A molts països en vies de desenvolupament, res, perquè és inaccessible. Contra aquesta situació, la fundació Cirujanos Plástikos Mundi convoca el pròxim dia 10 un torneig de golf i una gala benèfics a l'hotel Marriot de Son Antem (Calvià). L'entitat, presidida pel doctor Francisco Javier Beut, du a terme projectes desinteressats des de l'any 2000 en països tan diferents com Kenya, Tanzània o Perú, i fa poc a Uganda. El pròxim octubre, un acord amb la Fundació Vicente Ferrer durà els voluntaris de Cirujanos Plástikos Mundi a l'Índia.
L'interès principal de la fundació no és just actuar sobre casos puntuals, sinó exercir una funció docent per als equips mèdics dels països en què es practiquen les intervencions. «Aquesta és la funció més important», assenyala Beut, que recorda amb orgull com un taller recent a Uganda ha permès que els metges hagin començat a operar llavis leporins. Però aquestes actuacions no són senzilles i exigeixen comunicació prèvia. La fotografia digital i l'ús d'internet permeten als cirurgians saber prèviament a quins casos han de fer front.
Les operacions més freqüents són les que afecten seqüeles de cremades, malformacions congènites, com llavis leporins i fissures del paladar, traumatismes, malalties degeneratives com el noma, seqüeles de lepra, alteracions oculoplàstiques... L'anomenat Projecte 100 infants, que compta amb el suport d'entitats com la Caixa o l'Ajuntament de Palma, s'ha ocupat el darrer any de la fundació, en què participen metges i científics illencs tan coneguts com Antoni Yarza, José Abrines, Ignasi Deyà i Andreu Palou. El comitè científic, compost per metges dels EUA i d'Espanya, assessora sobre les millors tècniques en cada cas.