algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

El preu balear de l'aigua és un 80% més car que l'estatal per la depuració

Les Illes superen Espanya en tractament residual en 50 litres per habitant i dia

El preu mitjà de l'aigua a Balears és un 78% superior al de l'Estat. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (indicadors de l'aigua), el valor mitjà de l'aigua a la Comunitat és de 207 pessetes (1'24 euros) per metre cúbic, mentre que l'espanyol és de 116 (0'70 euros). Aquesta considerable diferència de preu (aquí l'aigua ens costa quasi el doble que a l'Estat) ve molt marcada per l'important esforç que s'ha realitzat i es realitza en la depuració i la reutilització de les aigües residuals. També hi intervé la nostra dependència quasi total de les aigües subterrànies (aqüífers), mentre que a la Península són les superficials (rius, llacs, pantans, embassaments) les que més s'utilitzen.

Si observam únicament la despesa referida al proveïment, les diferències no són tan grosses, però així i tot són notables. El preu mitjà de l'aigua a les Balears respecte del subministrament és de 128 pessetes (0'77E) per metre cúbic, mentre que en el conjunt d'Espanya és de 89 pessetes (0'53E). És a dir, que superam d'un 44 per cent la mitjana estatal. Però és, com ja hem dit, en els tractaments de depuració i reutilització de les aigües residuals on les diferències són abismals. A les Balears, dedicam a aquests tractaments una mitjana 79 pessetes (0'47E)per metre cúbic, mentre que a Espanya tan sols s'hi destinen 27 pessetes (0'16E), tres vegades menys.

En aquest sentit, els preus més alts determinats per la depuració i la reutilització (reflectits des de fa anys en el cànon de l'aigua) responen a una conscienciació que a la resta de l'Estat encara no s'ha aconseguit. Així, els indicadors sobre les aigües residuals presenten dades molt significatives. El volum d'aigües residuals tractades al nostre Arxipèlag és de 230 litres per habitant i dia, mentre que a Espanya és tan sols de 180 litres. Les Balears només aboquen (no tracten ni depuren) 78 litres d'aigua residual per habitant i dia, mentre que la mitjana estatal és el doble, 157 litres per habitant i dia. La reutilització és també clarament favorable a la nostra Comunitat. Aplicam algun tipus d'aprofitament a 152 litres d'aigua residual depurada per habitant i dia. La mitjana espanyola és ínfima: només aprofita 22 litres d'aigua residual depurada per habitant i dia.

Un 76% de l'aigua disponible a les Balears s'obté de recursos hídrics subterranis, mentre que només un 18% correspon als superficials. En el conjunt d'Espanya, la situació és a la inversa: un 60% de l'agua disponible és superficial i només un 18% és de procedència subterrània. Balears disposen de 301 litres d'aigua per habitant i dia, mentre que a l'Estat és de 326 litres. Quant a pèrdues de la xarxa, les dades són molt semblants. A l'Arxipèlag perdem en la distribució 69 litres per habitant i dia, dos litres més que la mitjana espanyola. El nostre percentatge de pèrdues és del 23%, un 21'4% a l'Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.