algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Barceló: «No tenim ni una cadira per veure el fiscal»

Bartomeu Barceló, fiscal en cap de les Balears, diu que de cada vegada les màfies estan més organitzades

El nou fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló, és prou explícit, quan retrata la precarietat de mitjans que pateix la fiscalia illenca: «No tenim ni cadires». No obstant això, creu que pot solucionar-se a través del Pacte d'Estat per a la Justícia i arribant a acords puntuals amb el Govern balear, malgrat que encara no disposi de les competències. Barceló considera que la Fiscalia funciona de manera correcta i, per això, indica que no farà grans canvis, per tal que la seva tasca es desenvolupi en la mateixa línia.

"Les primeres paraules que pronunciàreu com a fiscal en cap de les Balears foren per denunciar la manca de mitjans de la Fiscalia illenca. Podríeu fer una radiografia sobre aquestes mancances?
"Si us serveix de referència, us puc dir que ni tans sols tenim una cadira per veure el fiscal. La situació, quant a mitjans materials, és prou precària. En el meu discurs vaig dir que confii a trobar solucions. Tal vegada, el Pacte d'Estat per a la Justícia ho consideri, ja que l'objectiu és dotar l'Administració de més mitjans.

"Quant a la plantilla de professionals, és correcta?
"Per suposat, la plantilla és correcta, però insuficient. Els fiscals intervenim en moltíssims de casos cada any i necessitam més professionals.

"El Govern col·labora amb el Consell General del Poder Judicial. Heu mantingut converses amb l'Executiu autonòmic?
"Encara no, però per descomptat que ens trobarem. Tal vegada podria aportar-hi alguna quantitat de doblers. Malgrat que el Govern balear encara no té les competències, sí que pot col·laborar-hi per altres vies.

"La llengua catalana manté una relació difícil amb la justícia. Com en valorau la implantació?
"Per cert, m'he examinat enguany i he aprovat. Perquè la plantilla de jutges i fiscals és d'àmbit estatal, sovint no hi ha temps suficient perquè s'integrin i és difícil aprendre a parlar i escriure el català en dos anys. Però també hi ha casos de professionals que segueixen els cursos i és molt important, perquè el català és un dels dos idiomes oficials.

"Que un fiscal mallorquí encapçali la Fiscalia illenca no és gens habitual, per aquest caràcter estatal de la plantilla.
"Som el primer mallorquí que ha arribat a fiscal en cap.

"Pensau que la justícia està polititzada, en vista dels casos que han arribat al Tribunal Suprem?
"No és que la justícia estigui polititzada, però sí que existeixen assumptes puntuals, sobre els quals tothom té punts de vista diferents. En aquests casos es pot dir que la justícia està polititzada, però no és la pauta general. D'altra banda, tots tenim la nostra ideologia, però això no vol dir que influeixi en la manera de resoldre un afer.

"És viable que els fiscals assumeixin la instrucció?
"Manca molt. En altres països és el fiscal qui instrueix, però tal com està organitzada l'Administració de Justícia, sense una reforma en profunditat, és impossible. Jo hi estic a favor, sempre que el fiscal tengui els mitjans adequats.

"Com a fiscal Antidroga, heu constatat un augment de la presència de màfies de narcotraficants?
"La gent que es dedica al narcotràfic cada vegada està millor organitzada i disposa de més mitjans per evadir els controls policíacs. Potser han augmentat les màfies, però difícilment es poden detectar, si no se'n detenen els integrants i, encara així, si no sabem a quina organització pertanyen. Quan he actuat amb la Brigada de Delinqüència Econòmica, pels casos de blanqueig de capitals, sempre ha demostrat molta professionalitat i dedicació, igual que l'Agència Tributària, que ha facilitat informes molt elaborats sobre les qüestions objecte d'investigació.

"Són les Illes un paradís de blanqueig de capitals?
"No es pot parlar de paradís, però en els llocs on existeix un gran moviment de capitals, és molt més fàcil blanquejar doblers il·lícits o de procedència il·legal.

"En els darrers casos «polítics», la plantilla ha actuat de manera unànime, igual que amb el suport a la vostra candidatura. Com valorau aquesta posició?
"És molt positiu que la plantilla estigui unida. Per al meu nomenament, ha estat decisiu el suport condicional i unàmime dels fiscals. Quant als casos Formentera i Bitel, ja vaig dir que no m'hi pronunciaria, perquè depenen del Tribunal Suprem.

"Què pensau sobre la destitució del vostre antecessor, Antonio de Vicente Tutor?
"No vull parlar d'aquest tema. El meu antecessor fou destituït pel Consell de Ministres i la Fiscalia General de l'Estat en el seu moment va fer pública una nota informativa, a la qual em remet.

"Pensau que es pot compatibilitzar la Fiscalia Antidroga amb el càrrec de fiscal en cap de les Balears?
"En certa manera. Si la Fiscalia General autoritza la meva petició, haurà d'haver-hi una altra persona que m'ajudi. Respecte a altres especialitats de la Fiscalia, no faré de moment cap canvi profund, perquè gràcies a l'esforç dels companys i del personal auxiliar, funciona bé, i si en qualsevol aspecte no és així, és per manca de mitjans. Però no hi ha retards, no hi ha errors greus i crec que, si funciona de manera correcta, s'ha de continuar amb la mateixa línia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.