algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Joves nacionalistes de tot l'Estat demanen l'autodeterminació a Palma

Diuen que l'Estatut està «en crisi» i critiquen la retallada de competències de Madrid

36290
Els manifestants foren rebuts al Parlament per Maximilià Morales. | J.P.

Representants de les joventuts nacionalistes d'arreu de l'Estat espanyol es reuniren ahir a Palma per presentar la Declaració de Mallorca, una declaració conjunta sobre política actual en la qual demanen l'autodeterminació i la reforma «urgent» de l'Estatut autonòmic, perquè aquest està «en crisi» per les «agressions» contra l'autogovern i la «invasió de competències» realitzades pel Govern central. Aquesta és la primera vegada que joves nacionalistes de tot l'Estat es reuneixen per presentar una declaració d'intencions comuna des de l'arribada de la democràcia.

En primer lloc, els joves nacionalistes de Catalunya (JERC, Unió de Joves d'UDC i Joventuts de CDC); Euskadi (Gazte Abertzaleak-EA i Egi-PNB); Aragó (Chobenalla Aragonesista), Lleó (Conceyu Xoven) València, (Bloc Jove) i Balears (Joves d'Esquerra Nacionalista del PSM i Joventuts d'UM) foren rebuts en audiència pel president del Parlament balear, Maximilià Morales, a qui presentaren l'esborrany dels termes de la declaració. Els representants de les joventuts del BNG gallec i els de les Joventuts del Partit Andalusista no assistiren a la reunió perquè no es pogueren desplaçar a Mallorca, però participaren en les converses a través del fil telefònic.

L'eix principal d'aquesta declaració és «el dret d'autodeterminació de tots els pobles de l'Estat» i desenvolupar «mesures immediates per ampliar les competències i la capacitat de decisió de les CA». Tant Joan Serra, president de les joventuts del PSM, com Jaume Fiol, portaveu de les joventuts d'UM, es referiren a aquest punt dient que l'Estatut d'autonomia «no ha desenvolupat la tramesa de competències correctament» i, per això, «ens trobam en una clara involució autonòmica». «El futur», digueren, «no passa pas per l'Estatut sinó per l'autodeterminació».

Serra qualificà l'encontre de «trobada històrica» i manifestà que aquesta era necessària per enfrontar-se al model autonòmic marcat per l'Estatut, que consideren «esgotat», i en demanaren una revisió «profunda». A més, Serra afirmà que aquest reunió tenia com a objectiu «debatre profundament els projectes comuns per desenvolupar-los tant a llarg com a curt termini». Per altra part, a l'horabaixa els joves nacionalistes s'aplegaren al campament la Victòria d'Alcúdia, on acabaren d'enllestir la declaració.

Autocrítica
En el document presentat ahir pels nacionalistes de tot l'Estat, hi hagué espai també per a l'autocrítica. En un paràgraf de la Declaració de Mallorca, assumeixen que no han estat capaços de plantejar de manera conjunta «unes reivindicacions globals de transformació de l'Estat i de les seves estructures amb la mateixa convicció i força que hem pogut plantejar les nostres respectives reivindicacions territorials». Segons el document, les actuacions dels nacionalistes han estat «molt condicionades» per les relacions entre el Govern central i les CA. Per això, apel·laren al sentit de «responsabilitat històrica» per crear un «àmbit d'encontre»» entre les joventuts nacionalistes de l'Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.