muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Prop de 4.700 llars illenques no poden cobrir les necessitats bàsiques

El Govern preveu que el 25% rebin l'ajut que els permeti sobreviure

Prop de 4.700 famílies de les Balears no tenen els ingressos suficients per cobrir les necessitats bàsiques, segons l'estudi de base del pla de lluita contra l'exclusió social a les Illes Balears realitzat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) per encàrrec de la Conselleria de Benestar Social del Govern. La consellera d'aquest àrea de l'Executiu, Fernanda Caro, el seu director general de Planificació Social, Antoni Sancho, i la directora de l'estudi, Maria Antònia Carbonero, varen fer pública ahir la dada juntament amb un informe sobre els sistemes de protecció social, principalment sobre la Renda Mínima d'Inserció (RMI) i les ajudes finalistes, a les Balears.

Després d'analitzar aquesta situació, Caro va relevar ahir que el Govern vol que l'RMI arribi enguany a «entre un 25 i un 30 per cent» de les famílies que no tenen els ingressos suficients per cobrir les seves necessitats bàsiques. La consellera va recordar que el 2001 l'RMI just va beneficiar el 12 per cent d'aquestes llars i va avançar que encara que enguany s'havia augmentat un 55'28 per cent el pressupost respecte a l'any passat (en incrementar-se des dels 161 milions de pessetes a 250) «demanarem una ampliació fins als 310 milions» per poder atendre totes les sol·licituds. D'aquesta manera, si Caro aconsegueix que s'incrementi la partida destinada a l'RMI en un any aquesta s'hauria duplicat.

La consellera va apuntar que «després de la modificació del decret de l'RMI l'any passat, enguany «el perfil d'usuari ha canviat» i abraça un nombre major de beneficiaris i de temps durant el qual es perllonga la recepció. De fet, Caro va recordar que «l'any passat hi va haver 570 llars usuàries de l'RMI i enguany ja en duim 700. Ens estam apropant a les necessitats reals de la nostra societat». Així, la cap de Benestar Social del Govern de Francesc Antich va explicar que si s'aconsegueix que l'RMI arribi enguany al 25 per cent de les famílies que no tenen recursos suficients per donar resposta a les necessitats bàsiques s'haurà aconseguit igualar la mitjana espanyola de cobertura.

La consellera va finalitzar per dir que l'estudi els serveix per definir «les línies i actuacions a seguir per resoldre una situació que és més important del que una part de la societat es pensa». Per la seva banda, el director general de Planificació Social va avançar que en l'actualitat «la mitja de percepció de l'RMI està en les 60.000 pessetes mensuals per família, 15.000 més que abans que es modificàs el decret».

Ja concretant aspectes de l'estudi, la directora d'aquest, Maria Antònia Carbonero, va apuntar que el nombre de llars que no tenen recursos suficients per cobrir les seves necessitats bàsiques és de 4.677 i que és previsible que aquesta xifra no augmenti a curt i mitjà termini. Carbonero va puntualitzar que dins aquest conjunt de famílies no estan incloses les que tenen com a cap els majors de 64 anys. Segons la directora de l'estudi la majoria dels usuaris de l'RMI demanen poder «accedir a pisos de lloguer, cosa que demostra que la qüestió de l'habitatge és bàsica». Igualment, va destacar la important presència entre els usuaris de gent que viu a Palma, de dones, i d'immigrants.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.