El passat juliol va ser el més plujós dels últims cinquanta anys a les Illes

Al llarg del mes passat s'han registrat tres tempestes importants els dies 13 i 14, 23 i 31

TW
0

El mes de juliol que va concloure dimecres es va acomiadar amb una breu però intensa tempesta que va deixar cent litres de pluja per metre quadrat a Lluc i quantitats inferiors al sector el nord de Mallorca, provocant inundacions de certa importància a la costa d'Alcúdia i Pollença, així com a les rodalies de sa Pobla i Muro. Va ser una descàrrega de dues hores, la típica tempesta d'estiu. Tanmateix, aquesta situació s'ha repetit fins a tres ocasions. El passat mes ha estat el més plujós de la història des que existeixen estadístiques fiables, que en alguns observatoris es remunten mig segle enrere. A Maó (Menorca) s'han comptabilitzat fins a 53'1 litres/m, més del doble del juliol més humit de la història (24'6 l/m). A Mallorca s'han superat els registres de pluviometria el juliol als observatoris de Pollença (113'5), sa Canova de sa Pobla (88'4) i Portopí (57'5), va informar ahir el Centre Meteorològic Balear.

La primera tempesta de juliol va tenir lloc entre els dies 13 i 14, deixant una màxima de 57 litres a Palma. L'observatori d'Orient (Bunyola) va registrar 25 l/m i es va portar el premi de les precipitacions el dia 23. Finalment, Lluc (Escorca) va comptabilitzar 100 litres abans-d'ahir, un excés per a aquesta fulla del calendari. En els tres episodis les tempestes s'han produït per l'arribada d'aire fred en altura des del nord i el seu posterior contacte amb l'aire càlid i humit de la superfície. L'habitual en aquesta època és que l'anticicló de l'Açores creï ambients assolellats i secs.

Davant l'excés de pluja, temperatures normals. Segons les dades del Centre Meteorològic de les Balears, les temperatures mitges han oscil·lat entre mig grau per sota i un grau per sobre de les mitjanes històriques. Així, per exemple, la mitjana de Portopí ha estat de 25'1 graus, davant els 24'9 d'anteriors anys. A Maó, 24'3 davant 23'9. Així mateix, la mitjana de les màximes del passat juliol ha quedat amb valors per sota de les temperatures mitges altes registrades en les dècades anteriors. Això no obstant, durant el mes que ens ha deixat va haver dies d'autèntica xafogor; amb temperatures que arribaven als 29 i 30 graus, a l'ombra, però que amb una humitat superior al 80 per cent van donar la sensació de molta més calor.