L'IEC demana que el català sigui llengua oficial a la Unió Europea

Fa una crida al Parlament i al Govern balear per aconseguir-ho

TW
0

El ple de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha aprovat un manifest en què reclama que la llengua catalana sigui declarada «sense més dilacions i de ple dret» llengua oficial de la Unió Europea. El manifest desqualifica amb duresa el Govern espanyol. «Resulta com a mínim estrany "diu el document" que el Govern d'un Estat no promogui el dret a l'oficialitat d'una llengua dels seus territoris com una aportació essencial més al patrimoni lingüisticocultural d'Europa o no doni suport a aquestes iniciatives». L'acadèmia catalana insta l'Executiu a «remoure els obstacles» que dificulten el reconeixement de la llengua a la UE i a «adoptar la defensa de la diversitat lingüisticocultural dels seus territoris com a patrimoni de la humanitat».

L'IEC considera que aquesta és «una incumbència constitucional i moral del Govern de l'Estat espanyol», a qui acusa d'impulsar només el reconeixement europeu del castellà, cercant «permanentment els mitjans per frenar qualsevol iniciativa que s'oposi a la seva voluntat» «Aquesta actitud "afirma el text" és contrària no només als principis democràtics d'igualtat, sinó també a la lletra de la Constitució espanyola». En la seva demanda, l'IEC sol·licita també el suport dels parlaments i governs de Catalunya, Balears i País Valencià, així com del Congrés dels Diputats, i del Senat, del Parlament i la Comissió d'europeus.

En les seves argumentacions, l'IEC basa la sol·licitud en en el fet que els tractats de la UE són «clars i inequívocs» en el reconeixement plural i igualitari de la diversitat lingüística en el si de les institucions i que «la marginació i el menyspreu de qualsevol idioma suposaria una lesió (...) de la integritat de tots els pobles que constitueixen la UE». L'IEC entén que la Unió Europea vulgui limitar el nombre de llengües franques, però rebutja que és faci per raons quantitatives, ja que cap llengua ni cultura no és superior a altra». Encara així, recorda que el català es parla en tres estats (Espanya, França i Itàlia), i que per nombre d'usuaris és equivalent al suec, al grec o al portuguès, superant el danès i el finès. L'IEC apunta que «l'únic motiu pel qual el català no és encara oficial és perquè està mancat d'Estat propi».