algo de nubes
  • Màx: 18.58°
  • Mín: 8.69°
18°

La vila experimentarà un projecte pioner a l'Estat d'ús d'energia solar

Uns 50 habitatges seran objecte del programa europeu «Suncities»

Petra ha inscrit el seu nom en un projecte europeu d'aprofitament d'energies alternatives, impulsat des d'Holanda. Destaca el fet que sigui l'única població de tot l'Estat a participar d'aquesta ambiciosa iniciativa, a experimentar amb cinquanta habitatges del terme. Tomeu Gual, regidor d'Agricultura de la Sala, viatjà fins a Alemanya per conèixer el contingut del programa Suncities, i es mostrà il·lusionat davant el que pot significar això per Petra. És una qüestió d'estalvi energètic, potenciació de l'energia solar i generació d'electricitat, amb els conseqüents beneficis pels implicats.

Gual detallà que en aquests moments s'estan barrejant xifres, així com negociant amb Gesa la vàlua de la producció que ofereixin les plaques solars, «uns 3.000 vats per hora», especificà el nacionalista. En un principi, els particulars farien una inversió inicial d'uns 7.000 euros. Per la seva part, l'empresa elèctrica ingressaria uns 1.442 euros anuals a cada particular, pel que en el cinquè any ja s'hauria amortitzat la inversió inicial. En general, cada actuació acompanya una despesa superior als 18.030'36 euros. La mitja d'hores de sol diari podria augmentar determinades quantitats establertes.

Les conselleries de Medi Ambient i d'Indústria del Govern de les Illes Balears també hi intervenen. La principal institució local preveu activar l'esmentat projecte aquest mateix exercici "abans hi haurà tot un procés de divulgació a la ciutadania", i que es desenvolupi durant els pròxims quatre anys. «Esperam que funcioni i repercuteixi en el bé de la qualitat de vida», apuntà Gual. Entre les cinquanta construccions del terme, n'hi figuraran un seguit de municipals, com ara les escoles, l'ajuntament i el complex esportiu. Les instal·lacions se solen col·locar a les teulades o terrasses, o mitjançant paraments verticals. Se seleccionarien els casos que reunissin les millors condicions d'ubicació, tenint especial esment al sistema de connexió a la xarxa.

Les altres tres poblacions que s'inclouen en Suncities són Dortstem (Alemanya), Heerhugowaard (Holanda) i Kirkleess (Anglaterra). A Dortstem també s'experimentarà amb 50 habitatges, però de nova planta. A Heerhugowaard serà a una urbanització d'unes 1.410 construccions, mentre que a Kirkless es rehabilitaran dues empreses tèxtils per fer apartaments, amb un total de 250 punts d'actuació. El pla contempla com a finalitat que al continent, l'any 2010, l'ús d'energies renovables hagi progressat prou, al voltant del 12%.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.