algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

El TC desestima la impugnació contra la moratòria de grans superfícies

«La llei autonòmica té presumpció de legitimitat», s'assegura des del Constitucional

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs presentat per l'Advocat de l'Estat perquè s'anul·làs la moratòria de grans superfícies incorporada a través d'una disposició transitòria a la Llei de mesures tributàries, administratives i de funció pública, que el Parlament balear aprovà el mes de desembre passat amb el suport de tots els grups parlamentaris, inclòs el PP. L'Advocat de l'Estat recorregué aquesta disposició perquè considerava que tenia el mateix contingut i finalitat que un dels articles llavors impugnats de la Llei de comerç, que establia igualment una moratòria de grans superfícies, i argumentà que la identitat dels dos preceptes no justificava la interposició d'un nou recurs davant el TC, «per evitar-li una càrrega de feina innecessària».

Tant el president del Parlament, Maximilià Morales, com la Conselleria d'Economia del Govern balear, presidida per Pere Sampol, presentaren al·legacions en les quals defensaven la diferència d'ambdues lleis i qüestionaven el fons i la forma de l'actuació de l'Advocat de l'Estat. Així, la Llei de comerç regula els requisits màxims de superfície de venda en relació amb la població del municipi, mentre que la disposició de la Llei de mesures tributàries condiciona l'atorgament de llicències a l'aprovació definitiva dels plans territorials d'equipaments comercials per part dels consells insulars. Des de la perspectiva formal, Govern i Parlament consideraren que la normativa del TC permet ampliar el nombre de preceptes d'una llei recorreguda, però no ampliar ni la impugnació ni la suspensió a una altra llei diferent. «Estam davant un nou recurs d'inconstitucionalitat sense les preceptives exigències formals per interposar-lo».

El TC admet les argumentacions de les institucions illenques i rebutja que pugui no tan sols declarar inconstitucional sinó també suspendre la vigència de la llei perquè no es presentà el recurs, amb el fi que els afectats poguessin personar-se i formular al·legacions. L'alt tribunal insisteix que «sense impugnació no hi ha suspensió» d'una llei autonòmica «que gaudeix de la presumpció de legitimitat».

Quatre recursos rebutjats
Els quatre recursos que el Govern de José María Aznar, a través de l'Advocat de l'Estat, ha presentat davant el Tribunal Constitucional contra lleis aprovades a les Balears han estat favorables al Govern i al Parlament autonòmics. Malgrat que l'alt tribunal no n'ha resolt de manera definitiva cap, sí que ha decretat l'aixecament de la suspensió de les normatives impugnades i, per tant, es poden aplicar en tant que no hi ha sentència. Aquestes quatre lleis són la de consells insulars, la de l'ecotaxa, la de comerç i, la més recent, aquesta disposició de la Llei de mesures tributàries que preveu una moratòria per a les grans superfícies fins que els consells no aprovin els plans territorials comercials.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.