nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

Antich proclama que l'ecotaxa serà vigent i definitiva el primer de maig

El president pren la decisió davant la impossibilitat de pactar amb els touroperadors

85732
Antich considera que ja no és possible continuar especulant amb l'ajornament de l'impost. | J.MOREY.

El president del Govern balear, Francesc Antich, confirmà ahir, definitivament, que l'ecotaxa es començarà a recaptar el primer de maig del 2002, davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb els touroperadors. Antich afirmà que el capvespre de dilluns s'havien tingut els darrers contactes amb els touroperadors i que es constatà la «impossibilitat» d'obtenir compromisos que facilitassin la recaptació de l'ecoimpost a través de la seva inclusió en els paquets turístics. El cap de l'Executiu autonòmic, que efectuà aquestes declaracions als passadissos del Parlament davant els nombrosos mitjans de comunicació que s'hi havien congregat, havia comunicat moments abans la decisió a les presidentes dels tres consells insulars i al president de la Federació Hotelera de Mallorca.

Els partits integrats al Pacte de Progrés feren pinya immediatament al voltant de l'anunci realitzat pel president Antich. El vicepresident del Govern i portaveu institucional del PSM-Entesa Nacionalista, Pere Sampol, digué: «S'estava disposat a cedir si es reconduïa la qüestió, i el Govern ha fet esforços en aquest sentit. No obstant això, els touroperadors no han assumit cap compromís i, per tant, l'Executiu no estava legitimat per endarrerir l'entrada en vigor de l'ecotaxa».

El conseller de Treball i coordinador general d'Esquerra Unida, Eberhard Grosske, opinà que el Govern havia demostrat «fermesa», alhora que obertura al diàleg. Grosske lamentà que els touroperadors no haguessin volgut col·laborar amb l'Executiu per a l'aplicació d'una llei aprovada al Parlament de les Illes Balears. Grosske assegurà que l'ecotaxa s'aplicarà «en benefici dels ciutadans de les Balears», perquè aportarà «recursos procedents de l'afluència turística» per a la recuperació del medi ambient i del patrimoni historicoartístic. Així mateix, el conseller de Treball es mostrà convençut que l'ecotaxa tindria un «efecte positiu» sobre l'ocupació laboral i ajudaria també a crear llocs de feina per als necessitats d'inserció laboral.

Durant les darreres setmanes, l'Executiu havia intentat assolir un acord amb els touroperadors perquè es comprometessin a incloure l'import de l'ecotaxa en els paquets turístics. En contrapartida, el Govern havia d'ajornar al mes de novembre la recaptació de l'ecoimpost turístic. Les esperances d'un final dialogat amb el sector turístic es trencaren la setmana passada, quan el president de l'associació de touroperadors, Martin Brackembury, no acceptà la proposta que se li havia fet per part del Consolat de la Mar. Tot i això, els contactes amb els empresaris s'han mantingut fins al darrer moment.

Munar: «Acceptam la decisió del president»
La presidenta d'UM, Marià Antònia Munar, digué ahir, en relació a l'ecotaxa, que «el president ha pres una decisió que acceptam». No obstant això, Munar es reafirmà en la seva opinió que hauria estat millor ajornar el començament de la recaptació del tribut. Munar justificà el seu parer per la situació derivada dels atacs terroristes de l'11 de setembre i la hipotètica crisi que pot afectar el sector turístic. Munar lamentà que una possible recessió sigui atribuïda a l'ecotaxa, que no hi tindria res a veure. La presidenta del Consell de Mallorca manifestà que, de tota manera, l'aplicació de l'impost és una «responsabilitat» que correspon al president del Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.