muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

L'aprofitament dels excedents multiplica el preu de la taronja

Els productors reben entre un 100 i un 200% més, segons les varietats

Els preus de pagament de la taronja mallorquina als productors han experimentat espectaculars creixements en els tres darrers anys (entre un 100 i un 200 per cent) gràcies, en bona part, a la col·locació dels excedents, que han passat de ser d'un màxim d'un milió de quilograms fa uns anys a un màxim de 100.000 quilograms actualment.

L'aprofitament dels excedents ha estat possible per les subvencions europees per convertir els sobrants de producció en suc. Joan Moll, president executiu de la Societat Agrària de Transformació (SAT) Fruita Bona, ha explicat que «ara hi ha en marxa tres vies de sortida dels excedents. La primera és la instal·lació de 300 màquines espremedores a bars, cafeteries i hotels, de les quals ja en funcionen unes 200. Aquí, les taronges són sucades davant el públic. La segona via és la comercialització de suc natural embotellat, de taronja sola o combinada amb altres fruites, que fa El Corte Inglés amb màquines pròpies. Aquest centre comercial també ven taronges amb una presentació especial. I la tercera, és el suc natural que elabora la marca Miret des de ja fa temps».

Fruita Bona és l'única organització autoritzada a Mallorca per gestionar els excedents de taronja que volen accedir a les subvencions europees a través de la seva transformació industrial. En aquest sentit, la SAT estableix un sistema de control i inspecció molt estricte. Moll destaca «la presència constant en el mercat que està assolint la taronja mallorquina. Des de l'any 1992, teníem sobrants i no hi havia altra alternativa que la retirada i destrucció perquè no disposàvem d'una indústria que se'n fes càrrec».

Actualment, segons explica Joan Moll, «els excedents es limiten a la taronja amb una mesura superior als 100 mil·límetres, que no és acceptada pel públic, però, així i tot, estam pensant en possibles sortides a aquests sobrants, una de les quals podria ser fer-ne suc per als col·legis». D'aquesta manera, els sobrants de taronja, que fa només uns anys eren generals a totes les varietats, ara es redueixen a les fruites de més de 100 mil·límetres, suposant entre 50.000 i 100.000 quilograms, quan anteriorment oscil·laven entre els 800.000 i el milió de quilograms.

El president executiu de Fruita Bona subratlla «la satisfacció actual dels productors. No crec que els preus pugin gaire més, però el que és segur és que enguany ja no baixaran. A més, abans trobàvem tarongers abandonats o amb la fruita penjada, però ara es cuiden perquè estan oferint una rendibilitat estable i segura. Actualment, ningú no abandona ni arrabassa els tarongers. Els productors estan ben situats en un mercat que s'està animant».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.