Els preus de pagament de la taronja mallorquina als productors
han experimentat espectaculars creixements en els tres darrers anys
(entre un 100 i un 200 per cent) gràcies, en bona part, a la
col·locació dels excedents, que han passat de ser d'un màxim d'un
milió de quilograms fa uns anys a un màxim de 100.000 quilograms
actualment.
L'aprofitament dels excedents ha estat possible per les
subvencions europees per convertir els sobrants de producció en
suc. Joan Moll, president executiu de la Societat Agrària de
Transformació (SAT) Fruita Bona, ha explicat que «ara hi ha en
marxa tres vies de sortida dels excedents. La primera és la
instal·lació de 300 màquines espremedores a bars, cafeteries i
hotels, de les quals ja en funcionen unes 200. Aquí, les taronges
són sucades davant el públic. La segona via és la comercialització
de suc natural embotellat, de taronja sola o combinada amb altres
fruites, que fa El Corte Inglés amb màquines pròpies. Aquest centre
comercial també ven taronges amb una presentació especial. I la
tercera, és el suc natural que elabora la marca Miret des de ja fa
temps».
Fruita Bona és l'única organització autoritzada a Mallorca per
gestionar els excedents de taronja que volen accedir a les
subvencions europees a través de la seva transformació industrial.
En aquest sentit, la SAT estableix un sistema de control i
inspecció molt estricte. Moll destaca «la presència constant en el
mercat que està assolint la taronja mallorquina. Des de l'any 1992,
teníem sobrants i no hi havia altra alternativa que la retirada i
destrucció perquè no disposàvem d'una indústria que se'n fes
càrrec».
Actualment, segons explica Joan Moll, «els excedents es limiten
a la taronja amb una mesura superior als 100 mil·límetres, que no
és acceptada pel públic, però, així i tot, estam pensant en
possibles sortides a aquests sobrants, una de les quals podria ser
fer-ne suc per als col·legis». D'aquesta manera, els sobrants de
taronja, que fa només uns anys eren generals a totes les varietats,
ara es redueixen a les fruites de més de 100 mil·límetres, suposant
entre 50.000 i 100.000 quilograms, quan anteriorment oscil·laven
entre els 800.000 i el milió de quilograms.
El president executiu de Fruita Bona subratlla «la satisfacció
actual dels productors. No crec que els preus pugin gaire més, però
el que és segur és que enguany ja no baixaran. A més, abans
trobàvem tarongers abandonats o amb la fruita penjada, però ara es
cuiden perquè estan oferint una rendibilitat estable i segura.
Actualment, ningú no abandona ni arrabassa els tarongers. Els
productors estan ben situats en un mercat que s'està animant».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.