algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Salut ressuscita el pla per dur els drogoaddictes a l'atenció primària

Les apotecaries just atenen 65 drogoaddictes dels que reben metadona

La Conselleria de Salut tornà a posar ahir sobre la taula un vell projecte: el de dur el tractament per a les addiccions als centres d'atenció primària, mentre tracta d'obrir un quart centre d'atenció a les drogodependències (CAD) a Palma, en una situació que l'enfronta amb el veïnat de Son Forteza "on s'ha d'instal·lar el nou ressort" i l'Ajuntament de Palma, que ha promès obstaculitzar aquesta obertura. La Conselleria de Salut disposa ara de tres CAD, ubicats de manera insatisfactòria a l'Hospital Psiquiàtric de Palma, mentre que el Consell de Mallorca disposa de quatre unitats més. A aquestes accions s'afegeixen els serveis d'ONG com Creu Roja, que promocionen una millora en la salubritat de l'ús de les drogues per vies parenterals, amb iniciatives com el conegut bus de metadona.

També 53 apotecaries de Mallorca i nou a les Pitiüses participen d'un programa d'intercanvi de xeringues per conveni entre el Col·legi de Farmacèutics de Balears i la Conselleria de Salut, mentre que tot just 65 drogodependents en tractament de deshabituació reben en aquests espais les seves dosis programades de metadona. Però les apotecaries no són el principal ressort per al subministrament del principal substitut de l'heroïna "la coneguda metadona, administrada com a solució que impossibilita el seu comerç il·legal", mentre a Mallorca s'incrementen les protestes contra l'establiment de centres per a l'atenció dels drogodependents, com ha quedat clar a Son Forteza.

Tanmateix, 12 farmàcies de Palma i 14 dels pobles de Mallorca dispensen metadona als drogodependents que opten voluntàriament per seguir el tractament amb aquesta substància, va informar ahir la consellera de Salut, Aina Salom, després de signar amb el president del Col·legi d'Apotecaris, Antonio Real, la renovació dels convenis de col·laboració. Actualment, són 65 els usuaris de metadona dispensada a les apotecaries de les quatre illes "una xifra irrisòria en comparació a aquells que l'obtenen dels CAD", que hi col·laboren. Durant el darrer trimestre de l'any passat s'entregaron 16.000 kits (xeringa, fulletó explicatiu i dissolvent) als usuaris de drogues per via parenteral que els sol·licitaren a les farmàcies.

Problemes  
Si les hemeroteques no enganen, fou Josep Pomar "ara gerent de Son Llàtzer" el primer que proposà clarament a les Balears la necessitat d'acostar els CAD als centres de salut. El responsable autonòmic de drogues, emperò, ha explicat que s'haurà de crear un circuit paral·lel per no interferir en l'activitat diària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.