algo de nubes
  • Màx: 20.17°
  • Mín: 13.1°
20°

Adéu als abocaments d'enderrocs, voluminosos i pneumàtics

El Consell de Mallorca fa comptes eradicar-los amb l'entrada en vigor del pla sectorial

Evitar que s'amunteguin muntanyes i muntanyes de geleres, de lavabos, de fanals, de somiers, de matalassos, de televisors o de cotxes i més cotxes dins sòl rústic mallorquí i que els veïns hagin de suportar la contaminació com a mínim visual que genera aquest fems és el propòsit que s'ha marcat el Consell de Mallorca. L'aprovació del Pla director sectorial de gestió dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca és gairebé imminent. És precisament amb l'entrada en vigor d'aquest pla director sectorial que la Conselleria de Medi Ambient del Consell de Mallorca fa comptes eradicar del paisatge illenc aquestes finques plenes de fems.

D'entrada, els objectius establerts en el pla director sectorial de cara al 2006 són força encoratjadors, fins i tot superen les directrius marcades per la Comuntiat Europea. Així, fan comptes reduir en un període de quatre anys com a mínim un 10 per cent els residus d'aquesta mena que en l'actualitat s'estan generant a l'Illa. També confien que la recollida d'aquests enderrocs i resta de voluminosos estigui controlada en un 100 per cent l'any 2006 i que un 70 per cent del total recollit es pugui utilitzar per produir energia.

Així, només el 30 per cent restant dels residus de construcció i voluminosos, com també dels materials d'enderrocs o pneumàtics, anirien a parar a abocadors controlats, mai en finques rústiques com està succeint en l'actualitat. A molts d'aquests solars actualment és l'Ajuntament del terme municipal en qüestió el que hi està abocant. El pla, que ja està aprovat incialment però que encara pot ser objecte de qualque modificació, preveu la construcció d'un seguit de plantes de triatge repartides per l'Illa: a Porreres, Artà, Manacor, Llucmajor i a Inca, també n'hi hauria un altre a Santa Margalida, al Corral Serra. En aquest abocador continuarien amuntegant escombraires.

El director insular de la Conselleria de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Francesc Buils, recorda que els ecologistes darrerament han posat el crit al cel en adonar-se que al 2001 la incineradora augmentà la seva activitat un 5 per cent, «però el que no sabien és que al 2000 hi va haver una aturada tècnica. Crec que és necessari que la ciutadania s'adoni que tenir abocadors incontrolats és molt més insalubre que el fet que augmenti el rendiment de la incineradora».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.