muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Els forestals talaran uns 2.500 arbres malalts del bosc de Bellver

La sequera ha disparat en cinc anys l'índex de mortalitat de l'arbreda

Els forestals fan comptes tallar uns 2.500 arbres malalts del bosc de Bellver. A hores d'ara ja en porten 600 de talats. Les causes de les malalties que estan afectant l'arbreda del pulmó de la ciutat tenen el seu origen en la sequera que pateix Mallorca des de fa cinc anys. Aquest fet ha disparat la propagació del tomicus, un escarabat petit que separa la soca de l'escorça fins que arriba un moment en què el tronc de l'arbre s'esmicola. Les alzines s'han vist igualment afectades per barrenadors, un insecte conegut també amb el nom de banyarriquer, que forada la soca i amb el temps acaba matant l'arbre.

Encara que a causa d'aquestes veritables plagues l'índex de mortalitat de l'arbreda s'ha disparat des de fa cinc anys i que a hores d'ara és veritablement «important», el bosc de Bellver continua registrant un nombre de defuncions d'arbres per sota de la mitjana europea. El bosc de Bellver presenta un índex de mortalitat d'arbres del 4'4 per cent, mentre que la mortaldat mitjana dels boscs europeus se situa en el 12 per cent, segons informen des de l'Ajuntament de Palma. La tala dels exemplars malalts té una finalitat purament preventiva, «volen evitar que l'insecte infecti altres arbres sans», expliquen els mateixos forestals.

Per pal·liar aquesta creixent mortalitat, els forestals i jardiners de l'Escola Taller de Bellver ja han adoptat les mesures necessàries. Primer de tot han procedit a replantar 5.000 arbres, entre pins i alzines. Ara fa dos mesos que els alumnes de forestal i jardineria plantaren 1.000 pins alepensis i 4.000 alzines en el mateix pulmó de la ciutat. I encara que no tots aquests exemplars suraran, molts d'ells sí que aconseguiran fer-se adults. Aquests arbres els trasplantaren des del vivero de Menut, que es troba a Escorca i que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, fins al bosc de Bellver.

En aquests moments, els professionals asseguren que els arbrets replantats necessiten una bona pluja per poder crèixer. Mentrestant, són els alumnes de l'Escola Taller els que es dediquen a regar-los un per un, traslladant l'aigua en bidons des de les cases que tenen ubicades devora les dependències de la Montada de Palma. També realitzen la poda d'una manera permanent, és l'anomenada poda energètica. Un temps podaven els arbres a la primavera i a la tardor, ara ho fan contínuament. Actualment hi ha 22 alumnes de forestal i jardineria que s'encarreguen del mateniment del bosc. L'escola compta també amb un altre grupet d'alumnes, concretament 10, a qui ensenyen a fer de margers.

A través d'aquesta escola taller s'intenta donar un ofici a menors de 25 anys que han optat per incorar-se al món del treball en lloc de continuar estudiant. Mentre realitzen aquests cursos, els al·lots cobren un sou base que subvenciona, per un costat, l'IMFOF (Institut Municipal de Formació Ocupacional i Feina), organisme que depèn de l'Ajunta- ment de Palma, i per altre, el SOIB (Servei Ocupacional de les Illes Balears). Enguany ja és la tercera promoció de forestals-jardiners i de margers. Des de l'Ajuntament estan satisfets de la posada en marxa d'aquesta escola per donar sortida a joves que es troben a l'atur.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.