nubes dispersas
  • Màx: 10°
  • Mín:

Consell i ajuntaments temen quedar sense doblers amb l'abolició de l'IAE

Perdran més de 28 milions d'euros quan aquesta legislatura Aznar llevi l'impost

33152

L'IAE grava les activitats empresarials i professionals.

El Consell Insular de Mallorca i els ajuntaments de l'Illa deixaran de recaptar 28.318.572'48 euros "4.711 milions de pessetes" si desapareix l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), una promesa electoral del president del Govern central, José María Aznar, que pensa tirar endavant durant aquesta legislatura. Aquest tribut grava les activitats empresarials, professionals o artístiques que es duguin a terme dins el territori d'aplicació de l'impost.

Segons un estudi elaborat per la Conselleria d'Hisenda i Pressuposts del CIM, l'IAE suposa el 51'19% dels ingressos tributaris d'aquesta corporació i el 6'09% en el cas dels ajuntaments. El CIM va recaptar 5.637.146'27 euros per aquest impost l'any passat "883 milions de pessetes", mentre que per als consistoris representà uns ingressos de 22.951.426'20 euros "3.818 milions de ptes. El conseller d'Hisenda del CIM, Miquel Àngel Flaquer, expressà la seva preocupació per les repercussions econòmiques que pot tenir per a les corporacions locals la desaparició de l'IAE ja que, juntament amb la Llei d'estabilitat pressupostària, que limita l'endeutament de les administracions, pot conduir a un ofegament econòmic els consells i els ajuntaments.

L'estudi del CIM ha comparat la recaptació de l'IAE obtinguda per cada ajuntament de Mallorca durant el 2001, tant en termes absoluts com per càpita. D'acord amb els resultats, els ajuntaments que més ingressen en termes absoluts són els de Palma, Calvià i Manacor. Les arques municipals de l'Ajuntament de Palma es nodriren l'any passat de 17.188.940'18 euros "2.859 milions de pessetes" provinents de l'IAE. Calvià, per la seva part, va ingressar 3.144.074'62 euros "523 milions de pessetes" i Manacor recaptà 892.490'95 euros "148 milions de pessetes. En l'extrem contrari se situen municipis més petits, com ara Búger, Costitx, Banyalbufar, Estellencs, Fornalutx i Mancor de la Vall, amb quantitats que oscil·len entre els 6.000 i els 4.000 euros "400.000 i 1'2 milions de pessetes.

Quant a les taules que analitzen la despesa que suposa per als habitants de Mallorca complir les obligacions fiscals de l'IAE, són els ajuntaments de Calvià "76'27 euros/persona", Sant Llorenç (68'03) o Lloseta (66'07) els que lideren la taula. Cada palmesà paga 51'48 euros per aquest impost i cada manacorí, 26'57 euros. Per la seva banda, els municipis de Mancor de la Vall "6'84 euros/habitant", Estellencs (7'28) i Maria de la Salut (7'46) són els que tracten millor els seus veïns en aplicar el tribut. Cal destacar que la mitjana d'IAE recaptat pels pobles de Mallorca se situa en els 40'41 euros per càpita "6.723 ptes./habitant.

Flaquer destacà els problemes de finançament que pateixen les corporacions locals i advocà per proposar i cercar solucions, ja que ajuntaments i consells són les administracions més properes als ciutadans i les més limitades a l'hora d'ingressar mitjans per a la seva gestió. En el cas del CIM, l'IAE és l'unic impost de què disposa, la resta són taxes, mentre que els consistoris es financen amb transferències o via endeutament.

Canvis
La proposta de la segona descentralització llançada en el darrer congrés del PP, que suposaria que les comunitats autònomes transferissin competències a les corporacions locals, com ara educació, ordenació del territori o turisme, planteja dubtes sobre com aconseguir els doblers per al seu finançament. Fins ara, transferir competències ha significat assumir mancances pressupostàries i despeses complementàries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.