algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

El jutge arxiva el gruix de les actuacions del cas Formentera

El Govern ha mostrat la seva sorpresa

El jutge instructor del «cas Formentera», Antonio Monserrat, ha dictat avui un acte en el que rebutja inhibir-se en favor del Tribunal Suprem perquè declaràs com imputat el ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, i en el que acorda l'arxiu{arxivament} de la gruix de les actuacions.

Segons l'auto de 22 folis, al que ha tingut accés EFE, Monserrat decideix «no elevar exposició raonada» per a la imputació de Mates i de la diputada nacional del PP i exconsellera de Presidència, Rosa Estarás, a la Sala Segona del Tribunal Suprem, tal com havia sol·licitat la Fiscalia.

En aquest cas s'investigaven diversos presumptes delictes relacionats amb la presumpta utilització de fons públics per part de l'anterior Govern balear, presidit per Mates per captar el vot d'emigrants de Balears a Sud-amèrica en favor del PP en les eleccions autonòmiques de 1999.

Per al magistrat, la petició d'imputació d'aquests dos aforats és «totalment desproporcionada quant al que s'aconseguiria (...) si es compara amb l'efecte pretès pels orquestadores del seny{judici} paral·lel: l'abast mediàtic d'una sol·licitud d'imputació d'un ministre del Govern i d'una diputada nacional».

També decreta l'arxivament de les actuacions relatives als presumptes delictes electoral, prevaricació i malversació de cabals públics.
Monserrat decideix, en canvi, remetre al jutjat d'instrucció de Palma que correspongui la investigació d'un presumpte delicte de falsedat documental de l'exdirectora general de Promoció Indústria, Rosa Grijalba; de l'excap del Servei de Promoció Industrial, Angel Gallego, i del tècnic de Promoció Industrial Joan Fortuny, tots ells ja imputats en la causa que s'ha instruït al Tribunal Superior de Justícia de Balears.

Així, insta a que es dedueixi testimoni dels particulars relatius a la presumpta falsedat documental ocorreguda en ocasió de la suposada entrevista falsa a María de la Pau Segura perquè pel jutjat d'instrucció de Palma corresponent es procedeixi a depurar possibles responsabilitats penals que concorrin en les persones de Grijalba, Fortuny i Gallec.

Se sobreseuen provisionalment, en canvi, les actuacions relatives al presumpte delicte de descobriment i revelació de secrets relacionat amb la documentació procedent de Miquel i María de la Pau Segura (l'agenda de l'expresident Matas) i els correus electrònics aportats a aquesta causa per no haver-hi motius suficients per acusar determinades persones.

El jutge demana que es dedueixi testimoni dels particulars relatius a les declaracions dels exdirigents del PP a Eivissa i Formentera Cándido Valladolid, Manuel Alonso Fernández Revuelta i Andrés Charneco i remetre-ho al jutjat d'instrucció d'Eivissa per a que es processa a la investigació d'un possible delicte electoral en relació amb la infracció{trencament} de normes essencials de respecte al secret electoral ocorregut en ocasió de les eleccions de juny de 1999 a les taules electorals de Formentera.

El fiscal cap de Balears, Antonio de Vicente Tutor, que va demanar el trasllat de la causa al Suprem perquè Mates i Estarás fossin anomenàssin{trucats/cridats} a declarar com imputats, ja ha anunciat que recorrerà l'acte{auto} del jutge.

El portaveu del Govern, Antoni Garcias, ha mostrat la seva sorpresa al conèixer la decisió judicial, que no ha volgut valorar fins llegir l'acte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.