algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Els jutges de Palma, «farts» de l'ús que els polítics fan de la justícia

Subscriuen un històric document amb els problemes més greus

«Estam farts de veure la utilització que els polítics fan de la justícia, l'horror que els causa la sola idea de la independència judicial. Poc els importa el mal que pugui fer-se al prestigi de les institucions democràtiques». Aquest és un dels paràgrafs recollits al document subscrit per unanimitat a la junta de jutges de Palma celebrada ahir a sa Gerrería. Un total de 37 jutges (tots els assistents a la junta) d'un total de 45 varen donar suport a la resolució, que conté, entre altres qüestions, durs atacs a la classe política. Aquesta és la primera ocasió en què una junta de jutges de Palma subscriu un acord d'aquesta naturalesa, que reflecteix la visió crítica del col·lectiu a una sèrie de qüestions inherents al seu treball.

«Si alguna vegada els polítics varen voler que la justícia funcionàs amb eficàcia i raonable rapidesa han fracassat i no s'ha de recordar que la jurisdicció que arrossega des de sempre major retard és la contenciosa-administrativa, precisament l'especialment encarregada de controlar l'activitat de l'Administració», assenyala el document. I afegeix: «Estam preocupats com a jutges i com a ciutadans pel desànim que tot això provoca en la societat, perquè tota la societat democràtica necessita unes institucions en les quals poder confiar i si es trenca aquesta falla una part important de la confiança mateixa a l'Estat de Dret».

La junta de jutges, reunida durant tres hores per iniciativa del jutge degà Palma, Pere Barceló, va acordar, així mateix, «rebutjar de manera taxativa» el sistema d'incentius perquè els magistrats resolguin més assumptes plantejats pel Ministeri de Justícia i pel Consell General del Poder Judicial. Per contra, els jutges de Palma sol·liciten «que es revisin a la baixa, i no a l'alça, els mòduls de treball existents perquè puguem dedicar a la resolució de cada assumpte el temps que mereix, en lloc d'intentar que treballem de forma més accelererada i acuitada».

Sol·liciten del Ministeri de Justícia que posi els mitjans per evitar situacions com que un jutge es vegi obligat a celebrar fins a quinze judicis, «com està ocorrent». Els magistrats de les Balears plantegen el seu rebuig davant de «qualsevol sistema retributiu que, a falta de transparència, pugui posar en dubte la seva independència davant el poder polític».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.